Четвъртък,

Ще строят Втора атомна с американски пари

От: Failed to load user -
6918
Ще строят Втора атомна с американски пари
A
A
A

София. АЕЦ "Белене" възкръсва. Проектът, който беше спрян от кабинета "Борисов", може да получи нов живот. Това е записано в "Националните приоритети на програмното правителство", внесени в Народното събрание. "При потвърждаване на технико-икономическите характеристики на проекта "Белене" и прогнозите за електропотреблението в региона и България - рестартиране на проекта с ясна финансова структура", пише в документа.

"За "Белене" трябва да се направи анализ на техническата част и на потреблението на електроенергия и в региона и у нас и проектът да се структурира така, че да бъде успешен". Това потвърди и новият министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев при приемането на поста от служебния министър Асен Василев.

Проектът за Втора атомна ще възкръсне с американски пари, научи "Стандарт". Това ще бъде новината, която ще бъде съобщена на годишната конференция на "Булатом" в курорта "Ривиера" след седмица, твърдят информирани. Става дума за щатския "Глобъл пауър консорциум", който месец преди референдума представи инвестиционните си намерения на заседание на енергийната комисия в предишния парламент. Американците изразиха готовност да финансират 100% проекта "Белене" без държавни гаранции.

Независимо от решението за Втора атомна България ще плати 36 млн. евро хонорар на международната правна компания "Уайт енд Кейс" (White and Case), която беше наета от кабинета "Борисов" да представлява държавата ни пред Международния арбитраж в Париж по иска на "Атомстройекспорт" за над 1 млрд. евро. Сумата се дължи независсимо от изхода на арбитража, научи "Стандарт". Още повече, че в Националните приоритети на новия кабинет е записано, че ще се проведат "незабавни преговори с "Росатом" с оглед минимизирането на последствията от иска за 2,5 млрд. лв.".

Със сигурност повишение на тока от първи юли няма да има. Ще направя всичко възможно цената да не се вдига шоково. Защото не мога да приема, че живеем в страна, където хората не могат да си плащат сметките. Това заяви при приемането на минстерството но икономиката и енергетиката новия министър Драгомир Стойнев. "Чакам Харитонова (председател на ДКЕВР, б.а.), която ще ми предложи нова методология за изчисляване на цената на електроенергията", допълни министърът и подчерта, че този въпрос е на дневен ред. Другата важна задача, която не търпи отлагане, е нов начин на работа с бизнеса и създаването на нови работни места. "Чудеса не можем да обещаем, но стъпка по стъпка ще подобряваме живота на хората. През годините имаше огромен административен натиск върху малкия и средния бизнес. Сега всеки бизнесмен може да е сигурен, че държавата няма да го следи, да го глобява, да го натиска, да го рекетира. Вратата ми ще бъде отворена за всеки бизнесмен, който има конкретни проблеми, за да ги решаваме, каза Драгомир Стойнев и добави, че основна цел на едно правителство е хората да живеят добре.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com