Ще намалим работещите бедни

Ще намалим работещите бедни | StandartNews.com

Драгомир Стойнев, БСП

1. Изключително съм притеснен за бъдещето на втория стълб на пенсионната система. Той е бомба със закъснител, защото съществува голяма вероятност хората, които се осигуряват през него, да останат излъгани.Особено важно е да се потърси и решение и с професионалните пенсионни фондове, защото тяхното предназначение е да осигурят финансиране на ранното пенсиониране на работещите при вредни условия на труд, а това от своя страна се отразява и върху пенсиите, които се изплащат от НОИ.

2. Заедно със социалните партньори имахме практика и опит да определяме препоръчителен индекс за ръст на работните заплати в национален мащаб, който след това получаваше своето развитие на браншово и секторно ниво. Всяка една стъпка, която води до увеличаване на доходите, ще бъде подкрепена от нас.

3. Най-големият провал на правителството на ГЕРБ е именно в областта на пазара на труда и загубата на почти 400 хиляди работни места. Според нас е необходим балансиран подход между следните мерки - благоприятна бизнес среда, редовни плащания на задълженията към бизнеса, подобряване на административното обслужване, оказване на подкрепа при разкриването на работни места и стабилност в данъчната система. Трябва да има и държава, която да носи отговорността за макрорамката на бизнес средата, да подкрепя пазарите и да бъде много активен играч в търсенето на нови инвеститори извън страната.

4. Нужна е цялостна образователна реформа, която най-сетне да свърже образованието с нуждите на пазара. Виждаме много перспектива в т.нар. дуална система, според която след определена възраст учениците започват паралелно да работят. Учебният график е съобразен с работния им график. Държавата подпомага с част от осигуровките и заплащането бизнеса, който ги наема.

5. Плоският данък допринесе за ръст в приходите в бюджета и в период на икономически растеж даде добър резултат. Голямата грешка на ГЕРБ бе, че решиха нищо да не правят! В областта на данъчната политика предвиждаме въвеждането на необлагаем минимум за всички хора, чиито доходи са до нивото на минималната работна заплата. Останалите доходи до 4500 лв. ще се облагат с 10% данък. Горницата над 4500 лв. ще бъде обложена с 20%. Обвиняват ни, че така бюджетът ще "загуби", но пък ще намалим работещите бедни и ще стимулираме потреблението.

6. Една от причините за дефицит в социално-осигурителните системи е свързана с липсата на доверие в нея заради честите непредвидими промени на размера на пенсиите. Трябва да вървим към намаляване на дефицита чрез създаване на повече работни места - 250 000 от загубените 400 000 могат да възстановени, което ще доведе до повишаване на приходите в осигурителната система.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай