Ще започне ли Радев Голямата война?

Предизборната кампания тръгна с удари по кабинета "Главчев"

Ще започне ли Радев Голямата война? | StandartNews.com

* Чиновниците обявиха ледена епоха, бизнесът - в ужас

* Предизборната кампания започна с удари по кабинета "Главчев"

Ще обяви ли президентът Голямата война на ГЕРБ? Това е въпросът, с който всички чакат днешната срещата на Румен Радев със служебния премиер Димитър Главчев. Ябълката на раздора са рокадите в кабинета. Главчев поиска смяната на външния министър Стефан Димитров с Даниел Митов и за земеделския шеф Кирил Вътев с директора на фонд "Земеделие" Георги Тахов. Радев каза: НЕ на Митев, защото бил ярка политическа фигура. Замълча за Тахов. Но отвори големия въпрос кой носи отговорност за правителството и в каква криза ще изпадне страната, ако не разпише указите. 

Опъването на нерви 

започва в понеделник вечерта, когато в 22 ч. съобщение на правителствената информационна служба изненадващо обяви, че Главчев сменя Димитров с Митов. Няколко часа по-рано лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов гневно заяви пред симпатизанти в "Подуяне", че ГЕРБ носи отговорност само за военния министър Атанас Запрянов. "Фантастично се представи на Кримската платформа. За разлика от външния министър. За него не носим никаква отговорност. И ако Главчев не го смени, няма да има никаква подкрепа", отсече Борисов. И обясни: "Стефан Димитров променя доктрината, която имаха Външно министерство, Министерство на отбраната и нашата партия".

Ден по-късно започнаха да валят вариететни подробности около дипломат № 1, чиято звезда в кабинета угасна толкова атрактивно, колкото и изгря. Стефан Димитров отишъл да си прибере вещите от бюрото в Черна гора, но заместничката, в чиито ръце оставил кормилото на дипломацията ни, паднала 

жертва на новите политически кабинети 

във ведомствата и Външно останало на самотек. Защото нито една от нови две зам.-министърки нямала подписана заповед от Димитров да управлява ведомството вместо него.

Така в нощта на иранските удари по Израел ведомството бе безмълвно, а министърът пуснал в социалните мрежи лична позиция, несъгласувана с никого. Сутрешното неделното заседание за войната в Близкия изток на службите при Главчев пък мина без дипломат № 1 и без да е ясно, коя точно зам.-шефка във Външно докладва обстановката. Колкото и наивно да звучи, в понеделник пък Димитров първо отказал, после приел среща с помощник държавния секретар по европейските и евразийските въпроси на САЩ Джеймс О'Брайън, който бе на работно посещениe в София за участие във Втората конференция на високо равнище за сигурността в Черно море. За капак Димитров пренебрегнал държавната позиция за заседанието на Международната Кримска платформа и прочел своя.

Ще поканя г-н Главчев, за да обсъдим неговите предложения, които не могат да включват заместник-председатели на политически партии. Досега аз не съм назначавал такива в служебен кабинет, удари в сряда Радев контрата на Даниел Митов.

ПП-ДБ ще поиска оставката на Росен Желязков, възползва се от ситуацията Кирил Петков. 

Вот на недоверие

скочиха БСП, "Възраждане" и ИТН, които в четвъртък депозираха в парламента подписите си под искането.
Щом кабинетът е положил клетва пред парламента, значи депутатите могат да му гласуват вот на недоверие, обяви Нинова. Възможно е, но решението ще падне в Коституционния съд, разясни конституционалистът проф. Пламен Киров. Той поясни, че служебният кабинет е назначаем с указ на президента и процедурата няма как да се приложи към него. 

Корнелия Нинова: БСП ще подкрепи вота на недоверие

Вот на недоверие към служебен кабинет е недопустим, каза и преподавателят по конституционно право д-р Орлин Колев. И разви два варианта. Единият е председателят на НС Росен Желязков да не обърне внимание на подписката, но така ще понесе много упреци. Другият - да го подложи на гласуване. Вотът на недоверие е крайна форма на парламентарен контрол. Но към служебен кабинет това е неприложимо, защото той черпи правомощия не от парламента, а от президента", обясни Колев.

На този фон никой не разбра защо си тръгва Кирил Вътев. Неясното съобщение на "Дондуков" 1 казваше само: "несправяне със служебните задължения, в резултат на което продължава напрежението и недоволството в аграрния сектор, без да се стигне до необходимите законодателни и управленски решения с нужната финансова обезпеченост, като например украинската помощ за земеделските стопани за 2024 г. и все още нестартиралата кампания по директните плащания, което създава сериозни затруднения в сектора". Но не обясняваше защо 6 дена преди това Вътев се е справял с работата си, а сега - не. В суматохата, фокусирана около министерските неволи, 

без въпроси минаха куп рокади по върховете 

на властта - Здравната каса, Патентното ведомство, енергийните дружества, две дузини зам.-министри, цяла армия пресаташета...

Всички отговорни държавни мъже да спрат с тези игрички и да останат на висотата на доверието на избирателите си, удари в четвъртък по масата лидерът на ДПС Делян Пеевски. И призова: "Трябва да бъдем отговорни към хората!".
Съгласно Конституцията президентът Радев е длъжен да подпише указа, категоричен бе Пеевски. „Няма да подпиша за министрите“, другите ще махнат шефа на парламента. Добре - няма да има министри, няма да има премиер, няма да има шеф на парламента, утре може да няма президент. Какво се случва с държавата!? Това не е сериозно, каза още лидерът на ДПС.

Накрая скандалът отекна чак в Брюксел, където Марк Рюте с недоумение попита Главчев какво се случва у нас. 

Развръзката е в два варианта 

Първият е оптимистичен. Румен Радев и Димитър Главчев все пак ще се разберат и Радев ще подпише новите министри. Възможният компромис е Борисов да смени Даниел Митов с по-консенсусна фигура. Но дори това да се случи остава въпросът как кабинетът ще работи стабилно, ако отсега е ясно, че всеки министър би могъл да излети във всеки момент със съобщение на правителствената информационна служба. 

Вторият е песимистичен - Радев отказва да назначи Митов и дава първия залп на Голямата война. Според юристи при този сценарий Стефан Димитров остава министър без доверие. А Главчев ще работи с него, както казваше Костов - "с отвращение". Кой и как ще прави и отстоява външната политика на България, не е ясно. Как светът ще гледа на нас - още по-неясно. Кой ще носи отговорността - съвсем неясно. Още повече, че другата седмица парламентът излиза с предизборна ваканция за месец. 

Никой не иска да носи отговорност за правителството, затова аз я нося, заяви от Брюксел Димитър Главчев, който каза, че ако Радев не му подпише указите за новите министри, старите стават автоматично отговорност на президента. Няколко часа по-късно даде крачка назад: "Готов съм на диалог по всяко време с президента, какъвто съм провеждал и досега". 
Уви, все по-малко значение придобива фактът кой на кого е човек на кабинета. Защото предизборната битка започна като партиите се опитват да извлекат дивиденти на негов гръб. 

Борисов не го припознава, но кадрува в него. Радев не го иска, но се възползва от това, че е зависим от подписа му.  
Хаосът вече предизвика ступор в администрацията. Чиновниците се снишиха, докато отмине бурята, никой нищо не подписва, всеки чака по-добри времена, пазейки поста си. А бизнесът е в ужас, защото европейските и национални програми и всички проекти по тях, застават отново на трупчета.  


 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай