Шопов: Община Пазарджик е на опашката по усвояване на европейски средства

Шопов: Община Пазарджик е на опашката по усвояване на европейски средства | StandartNews.com

„Какво Не се случи в Пазарджик през последните осем години". Това бе темата на пресконференция на кандидата от ГЕРБ за кмет на община Пазарджик Найден Шопов и вторият в листата за съветници на партията Евтим Янев. Двамата представиха данни от информационната система за управление и наблюдение на структурните инструменти на ЕС в България, които показват , че Пазарджик е на последните места от областните центрове по усвояване на средства от Оперативните програми на ЕС .

Найден Шопов съобщи, че при общо изплатени до февруари 2015г. в област Пазарджик близо 146 милиона лева, Пазарджик е усвоил едва 23 милиона или средно по 205 лв. на човек от общината, което я поставя на опашката дори сред общините от областта. За сравнение Шопов посочи, че община Панагюрище има усвоени над 60 милиона лева или средно по 2 494 лв. на човек. "Всичко това показва мудност и нежелание на досегашната администрация да се бори за европейските пари, въпреки че се хвали с уж много одобрени проекти", подчерта Найден Шопов.

Кандидатът за кмет на ГЕРБ очерта също четири от големите инфраструктурни проекти, важни за развитието на община Пазарджик и за живота на гражданите, които не са реализирани до момента.

На първо място той постави проектът за водния цикъл на града на обща стойност близо 50 милиона лева. Той е спрян от управляващия орган на ОП „Околна среда" и има изпълнение едва за 600 хиляди лева, обясни вторият в листата за общински съветници на ГЕРБ Евтим Янев. Двамата с Найден Шопов бяха категорични, че ако този проект не бъде реализиран, местното „ВиК" ще продължава да търпи огромни загуби, тъй като в момента почти 60 % от водата се губи поради лоша инфраструктура, а хората ще продължават да пият вода с лошо качество.

Вторият голям проект, който остава без решение към момента е сметището на Пазарджик, което от години е причина за множеството заболявания на хората от населените места, разположени в съседство. Благодарение на държавата чрез ПУДООС бяха осигурени 12 милиона лева за изграждане на първа клетка на модерно депо, но има много въпроси, които съпътстват процедурата, категоричен бе Шопов."Откъде ще бъдат намерени 4-те милиона лева разлика между държавното финансиране и посочената стойност от община Пазарджик при обявяването на обществената поръчка за строителството? Защо няма публикуван договор между Общината и фирмата, спечелила поръчката? Има ли фирми, обжалващи процедурата?. Това са част от въпросите, оставащи без отговор", допълни от своя страна Евтим Янев. Той подчерта още , че община Пазарджик не отчислява от бюджета и суми за рекултивация, въпреки че това е нейно законово задължение.

Найден Шопов и Евтим Янев обърнаха внимание и на нерешения въпрос за изграждането на западния околовръстен път на Пазарджик. Ако път бе построен, не само на обещание, общината можеше да помогне много и на местния бизнес който закупи терени за бази около трасето, и на цялостното развитие на района, категорични бяха двамата кандидати.

Особено остро бе поставен и проблема за непочистените речни корита и напоителни канали, дори и това на р. Марица в самия град. Въпреки че на фирма, регистрирана в гр. Неделино , са платени над 300 000 лева за тази дейност, всичко е обрасло с дървета и храсти и е затлачено от отпадъци, каза Найден Шопов и показа актуални снимки на реката. Всичко това крие риск Пазарджик да пострада от наводнение, а отговорността за предотвратяване на евентуално бедствие е изцяло на настоящата кметска администрация, категоричен бе кандидатът за кмет.

Шопов и Янев заявиха, че ще продължат да изкарват на светло големите проблеми, натрупани с години в община Пазарджик.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай