Ще изберат ли шеф на новия парламент? Мнението на бивш депутат

Президентът свиква новия парламент на първо заседание на 12 април

Ще изберат ли шеф на новия парламент? Мнението на бивш депутат | StandartNews.com

Бившият депутат от СДС и преподавател по конституционно право проф. Екатерина Михайлова определи предстоящия избор на председател на 49-ото Народно събрание като "не толкова трудна задача" и напомни, че Конституцията изисква това да се случи на първото заседание на новия парламент.

Както стана ясно вчера президентът свиква новия парламент на първо заседание на 12 април.

"От това, което се вижда като реакции в рамките на една седмица, изглежда да сме близо до нови избори - само две политически сили говорят и то говорят така, че разбираме, че не могат да си говорят. Другите мълчат. Разбира се, утре може би малко ще просветне с първия ден на парламента, но рискът да има нови избори е на хоризонта и знаете ли - лошото е, че ние сякаш започваме да свикваме с това", констатира Михайлова.

Според нея е важно новият парламент да постигне съгласие по основни приоритети, а те са ясни - евроатлантическата ни принадлежност - там ли искаме да сме още или нещо друго искаме? "Мисля, че изборните резултати говорят, че мнозинството иска да е там. Голямата цел е да запазим мира и да останем демократична и финансово стабилна страна. Въпросът е как ще бъдат формулирани и това е работата на хората, които се занимават с политика - да покажат рисковете, а да не се заиграват с дребни игрички. Ако трябва да дам съвет към политиците е - седнете и направете приоритетите - това, което смятате за страната, че е важно", заяви тя.

По думите ѝ бюджетът за тази година е заложен на карта, а преговорите за правителство трябва да минат първо през преговори за политики.

Тя прогнозира, че процедурите по връчването на мандатите няма да се проточват.

"Бързо свикване на парламент не значи бързи консултации и бързо връчване на мандата, но всички знаци сочат в тази посока. Президентът притиска политическите сили, защото сроковете започват да бързат. Конституцията не е казала в какъв период от време трябва да проведе консултациите, има различни модели. Предполагам, че в рамките на следващата седмица ще започнат. Едва ли ще се бавят така, както беше в предходния парламент", каза проф. Михайлова.

Предупреди и че политическата криза поставя под риск демокрацията у нас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай