Ще има ли анекс към Договора с Македония?

Такъв анекс ще върне разговора към самия договор

Ще има ли анекс към Договора с Македония? | StandartNews.com

Допълнение към договора за приятелство и добросъседство със Северна Македония би означавало препотвърждаване на намеренията, заложени в същия този договор, сподели в интервю за БНР Весела Чернева, директор на софийския офис на Европейския съвет за външна политика.

„Има нужда от излизане от тази задънена ситуация, в която се намират двустранните отношения“, посочи тя.

Чернева определи договора със Северна Македония като „много ясен, кратък, чист документ“, но по думите й и от двете страни има хора, които се опитват „да отподпишат договора, опитват се да го направят невалиден“, което тя нарече недалновидно.

„Самият текст няма толкова нужда от тълкуване. Има нужда от тълкуване желанието на групи и в двете страни някак си да се върнем в момента преди подписването на договора.“

Весела Чернева открои постоянна тенденция и в двете страни да се работи за приближаване на България и Северна Македония, а същевременно „те да бъдат отдалечени, скарани“.

„И в голяма степен целият този разговор за символиката в нашите отношения, провеждан така, че да ни разделя, а не да ни събира, цели точно това. Аз се надявам, че той не цели дестабилизирането на нашите съседи. Това би било нещо, което е против българския национален интерес.“

Сегашната криза в отношенията трябва да бъде преодоляна, за да може както да бъде даден старт на преговорите с Европейския съюз за членството на Северна Македония и Албания, така и за да се реализира съпредседателството на София и Скопие на Берлинския процес, за което България е настоявала години наред, смята Чернева. Тя е оптимист, че анекс към двустранния договор би могъл да намали разлома в двустранните отношения.

„Въпросът дори не е толкова в съдържанието на анекса, въпреки че то със сигурност ще се гледа под лупа и от двете страни, колкото в създаването на врата, през която да може да се излезе от тази задънена улица“, коментира Чернева.

Такъв анекс ще върне разговора към самия договор, защото през последните месеци сме свидетели на диалог, в който „за договора на практика не става дума, а проблемите са в неизпълнението на договора“, подчерта още Весела Чернева.

„Ние говорим вместо това за символни неща – за идентичност, за език и т.н. В договора всичко това е заложено доста ясно и е обяснено доста ясно.“

Подобен анекс би бил политическа крачка, която ще даде и на двете страни възможност да демонстрират конструктивен подход, обобщи Весела Чернева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай