САЩ подкрепят промените в конституцията и съдебната реформа

САЩ подкрепят промените в конституцията и съдебната реформа | StandartNews.com

България отбелязва напредък в борбата с корупцията и предприема конкретни мерки в тази насока, констатира заместник на Джон Кери

Съдебната система трябва да е независима. Приветстваме подкрепата на министър-председателя за промени в Конституцията. Това заяви заместник-помощник държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия Хойт Ий на пресконференция след среща с премиера Бойко Борисов. Ий изрази надежда, че политическите партии в страната ще постигнат консенсус за тези промени, които са в полза на сигурността и просперитета на страната.

Темата за върховенството на закона е била един от въпросите, които топ дипломатът е обсъдил с Борисов, наред с отбраната и енергийната сигурност. Разговорите са продължение на въпросите, поставени по време на визитата на държавния секретар Джон Кери на 15 януари в София, посочи Ий. По думите му визитата , третата в рамките на 12 месеца, е потвърждение на силното партньорство в сферата на сигурността между двете страни. "България е сериозен съюзник, в добри и в лоши времена, както в глобален,така и в регионален аспект и САЩ стоят твърдо до тази страна", подчерта помощникът на Кери. "Поздравяваме България за приноса й към глобалната стабилност и противодействие на тероризма и терористичните заплахи на глобално равнище, включително участието й в коалицията срещу "Ислямска държава", подчерта Ий, без да навлиза в повече детайли по тази тема.

По отношение на енергийната сигурност топ дипломатът от САЩ изтъкна, че ключът за повишаването й, както на национално, така и на регионално равнище е диверсификацията. И изграждането на интерконекторната газова връзка между България и Гърция е важен елемент в тази насока и САЩ подкрепят създаването на тази енергийна връзка, която ще окаже голямо значение върху региона, който пък е силно зависим от руския газ.

"Относно върховенството на закона говорихме за постигнатото по отношение на борбата с корупцията. Приветстваме усилията на България в тази насока.и напредъкът, който отбелязва, както и конкретните мерки, които предприема. Те ще позволят на България да се реализира като истинска демокрация", заяви Ий. Той посочи, че върховенството на закона не е едно абстрактно понятие, то е ключов елемент, за да може България да има икономически успех и е фактор, благоприятстващ инвестициите и иновациите. „Понякога пречка са дребните корупционни актове и те трябва да бъдат пресечени. Говорихме и за органа за борба с корупция. Трябва да има наказание за корупция по високите етажи", допълни дипломатът. И посочи, че САЩ се надяват да видят и реализирано електронно управление, подчертавайки, че САЩ стоят до България и в трудни времена.

На пресконференцията бе засегната и темата за бежанците от Близкия Изток и Северна Африка, в контекста на трагедиите през последните няколко дни в Средиземно и Егейско море, при които загинаха над 800 имигранти, както и миграционния натиск, на който е подложена България. "България харчи изключително много пари. Считам, че не само сега проблемът понеже възникна в Италия трябва да се концентрираме на морските граници, за мен по-голям проблем са и сухопътните. Ако се укрепи там повече с пари от ЕК, целият миграционен натиск ще дойде от сухоземните граници. Аз споделих с колегата Ий, че никак не съм доволен от партньорското ни взаимодействие с нашите съседи по тази тема", заяви премиерът Борисов. "Надявам да имаме общ отговор и за общия енергиен съюз, за истинска диверсификация. Ние сме за южния газов коридор, като му се възобнови частта през България. Държим да се отчита и българския интерес и то да се възобнови НАБУКО и да мине през България", каза още Бойко Борисов. "Не виждам голяма разлика от „Южен поток" и „Турски поток" като диверсификация. Много съм твърд в позицията и се радвам, че Ий съзнава колко е важно това за енергийната сигурност", посочи още премиерът. И допълни, че България от много неща се е отказала, но в името на общото ни евроатлантическо развитие. "България стриктно спазва санкциите (срещу Русия - б. р.), а има държави в региона, които не ги спазват и отиват да се пазарят на наш гръб. Оптимист съм, че евроатлантическата солидарност ще бъде спазена", подчерта премиерът. Той изтъкна и, че "засега военните самолети ще изчакат - първо да си пооправим малко държавата, да се погрижим за пенсионерите, а после ще купуваме нови самолети". По думите му "американците и останалите страни в НАТО разбират това" и "ние като държава-членка ще се постараем да си изпълним ангажиментите малко по-нататък", защото има "2-3 неща, които са по-задължителни".

В края на пресконференцията възникна известно напрежение заради напористи репортери, които държаха да зададат въпросите си, въпреки че времето бе излязло извън протокола, което видимо подразни премиера.
Посещението на Хойт Ий продължава и утре като той ще се срещне с високопоставени представители на Министерството на правосъдието и Главна прокуратура, научи "Стандарт".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай