Румен Гечев: Този 1 милиард е необходим за България

Румен Гечев: Този 1 милиард е необходим за България | StandartNews.com

София. „Този 1 милиард е необходим на България за попълването основно на фискалния резерв на Република България, който в края на годината трябва да остане 4,5 милиарда лева. На разположение на правителството остават около 240 милиона лева". Това заяви в предаването „Събуди се" по Нова проф. Румен Гечев – заместник-председател на Комисията по икономическа политика и туризъм и член на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание.

Фискалният резерв не може да бъде използван от правителството за отговаряне на социални искания, обясни Гечев. Той продължи с това, че кабинетът "Орешарски" ще борави с най-малък резерв в сравнение с предните няколко правителства. Гечев уточни, че бившите управляващи са ползвали между 300 до 500 милиона лева годишно. „Тези средства могат да бъдат използвани в случаи на нужда при екстрени и бедствени ситуации или за приоритетни плащания в края на годината", добави той.

С изключение на няколко страни – износителки на петрол, няма страни без държавни дългове, категоричен бе Гечев.

„Въпросът е, когато се взима заем, той да е добре премерен, да се знае на каква цена евентуално ще бъде този заем и дали е посилен той за българската икономика да бъде изплащан. Колкото и да е голям бюджетът, той ще бъде недостатъчен. В крайна сметка, структурата на бюджета и неговото харчене става по определени правила. Ние трябва да се простираме според чергата си, както казва българският народ", допълни още заместник-председател на Комисията по икономическа политика и туризъм.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай