Лидерът на СДС призна кога ще стисне ръката на Асен Василев

Лидерът на СДС се усъмни в скрити мотиви за искането на имунитета на Борисов

Лидерът на СДС призна кога ще стисне ръката на Асен Василев | StandartNews.com

Макар да остават на противоположни позиции по много въпроси, управляващите от ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната-Демократична България" вече намират общ език. неприемливият доскоро за ГЕРБ-СДС финансов министър и съпредседател на ПП Асен Василев скоро може да се окаже положителна фигура, става ясно от думи на лидера на СДС Румен Христов.

„Радвам се, че направихме това правителство, защото спряхме едноличното управление на президента Радев“, категоричен бе Румен Христов в интервю за бТВ.

„Обособихме в една група проруските формации в лицето на „Възраждане“ и БСП. За мен щеше да е много по-трудно, а ако се търсеше коалиция с БСП. Не знам какво щях да обяснявам тогава“, каза той.

„Имаме нов политически субект, това е ПП, с които антагонизмът е най-голям. Не само заради ареста на лидера на опозицията, но и заради това, че са леви либерали и имаме различия при начина на реализация на програмите си. Надявам се Асен Василев да изпълни обещанията си за 3% бюджетен дефицит без да посяга към Сребърния фонд и да тегли нов заем или да свива социалните плащания. Ако той направи това, аз му обещах от трибуната, че ще го поздравя от същата тази трибуна“, заяви Христов.

По думите му, след като Министерството на финансите внесе бюджета между първо и второ чете ГЕРБ-СДС ще направят своите предложения. „Надявам се, че хората с дясно мислене в ДБ и ГЕРБ-СДС ще успеем да озаптим желанието за раздаването на  средства, които бяха логично раздаден, като помощи по време на ковид мерки, но тази криза свърши“, посочи той.

„Заявеното решение, че докато не приключат конституционните реформи, не бива да бъде гласуван нито едно сваляне на имунитет, без значение от коя формация, защото виждаме опит на прокуратурата да играе бухалка. Би следвало да се направи парламентарна комисия и тя да прецени дали има основания за сваляне на имунитета“, коментира Христов поискания имунитет на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов от главния прокурор Иван Гешев.

Той попита защо преди това не е искан имунитетът му, а час сега, след като се заговори за реформа в прокуратурата. „Ние от СДС виждаме преекспониране и търсене на някакви дивиденти“, заяви Христов.

По думите му реформата в прокуратурата било едно от основните искания на ПП за съставяне на кабинет.

Според него в разделителната линия управляващи и опозиция СДС били подкрепящи. „Създаваме нова категория. Позицията на ГЕБР-СДС бе търсене на споделена отговорност при управлението. Това не беше прието от нашите колеги. Това ни улесни, защото ще отговаряме само са външната политика, предвид това, че Мария Габриел е външен министър“, каза Христов.

По думите му отговорността няма как да бъде споделена, след като в Министерския съвет имат само един представител.

„Ние сме дали заявка и ще издъним ангажимента за изпълнение на големите задачи, които ни обединяват. Това са влизането ни в Шенген, покриването на критериите за еврозоната, отношението към агресора Русия и нападната Украйна. Също така запазване на доходите и овладяването на инфлацията“, заяви Христов.

И отбеляза, че е добре всяко българско правителство да успява без значение дали те участват в него или не.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай