Реформаторите с 6 стъпки за излизане от кризата

Настояват за реформаторско правителство с ограничен мандат

Реформаторите с 6 стъпки за излизане от кризата | StandartNews.com

София. "Ние, от Реформаторския блок, заявяваме, че само нови правила и законност могат да осигурят по-високи доходи, нови работни места и приток на инвестиции". Това пише в декларация на Реформаторския блок, която бе обявена на специален брифинг. На него бяха представени шест стъпки за излизане от кризата.

Трябва промяна на политическата система, която да върне доверието на гражданите и да намери пътя за преодоляване на бедността, смятат реформаторите. Шестте стъпки започват с незабавна оставка на правителството, което е напълно дискредитирано пред българските граждани и Европа, стана ясно още от брифинга.

Спешни промени в Изборния кодекс, както те са вече предложени от Реформаторския блок и съобразени с международните препоръки, е втората стъпка, която бе предложена. Следващата е разпускане на Народното събрание и насрочване на нови избори не по-късно от европейските избори през месец май 2014 г., заявиха от Реформаторския блок.

Партиите и протестиращите да постигнат съгласие за дата за провеждане на парламентарни избори най-късно заедно с изборите за ЕП и назначаване на служебен кабинет, настояват още те.

Провеждането на нови избори и постигане на съгласие в 43 НС за програма за спешни мерки за излизане от кризата, е четвъртата стъпка за изход от тежкото положение, в което се намира страната ни.

Друго предложение на реформаторите е съставяне на реформаторско правителство с ограничен мандат. То може да работи по спешни и краткосрочни решения и да подобри живота на гражданите. Трябва и радикална реформа в МВР, прокуратурата и съдебната система, операция „Чисти ръце", ново изборно законодателство и нови медийни регулации, категорични бяха на срещата.

Започването на голям обществен дебат за промени в Конституцията и националните приоритети на България е шестата реформаторска стъпка. Той трябва да положи основите на Третата българска република и да завърши с решение за свикване на Велико Народно Събрание.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай