Реформаторите предлагат промени в АПК

Реформаторите предлагат промени в АПК | StandartNews.com

11 народни представители от Реформаторския блок, предлагат сериозни промени в Административнопроцесуалния кодекс. Предложението са депозирали в деловодството на Народното събрание, предаде БГНЕС.

Една от идеите, които авторите на законопроекта предлагат е увеличение на съдебните такси. Вносителите многократно посочват, че идеите им са свързани с облекчаване работата на Върховния административен съд. Практиката за предлагането на подобни мащабни промени на процесуални закони е те да се предлагат от ресорното министерство, да бъдат одобрени от правителството и едва след това депозирани в Народното събрание. В мотивите не се посочва, защо депутатите не са предпочели инициативата за промени в АПК да се инициира от Министерството на правосъдието.

Съществена подробност е, че от 11-те вносители на поправките едва двама са посочили, че имат юридическо образование. Най-сериозен ефект върху бизнеса и гражданите имат идеите на реформаторите, които са свързани с увеличение на съдебните такси. "Въвеждането в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс и някои специални закони на 4% държавна такса за подаване на касационни жалби ще ограничи злоупотребата с правото на жалба. В момента таксата за касационно обжалване на ревизионни актове е 25 лв., което не отговаря на пазарните условия, нито е достатъчно да покрие разходите на съда", твърдят авторите.

В мотивите се уточнява, че още: "В кодекса се предвижда увеличаване на таксите при касационното обжалване. На първо място има една безплатна съдебна инстанция, която гарантира достъп до съд като защита срещу администрацията. И съвсем нормално е, който е недоволен, но не от администрацията, а от произнасянето на съда, да внесе една относително неголяма сума. С настоящите изменения се изоставя традиционната практика всички съдебни такси да се уреждат с подзаконов нормативен акт – тарифа - именно с оглед осигуряване на по-голяма стабилност чрез първично, законово уреждане на този въпрос.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай