Разпитаха Капон за фактурите по проекта "Белене"

Разпитаха Капон за фактурите по проекта "Белене" | StandartNews.com

София. Мария Капон е била разпитана в Следствената служба към Софийска градска прокуратура. Председателят на Инициативния комитет „БеляНЕ" и лидер на Единна народна партия (ЕНП) е извикана за свидетел по повод информацията за фактурирани плащания по проекта „Белене", която бе изнесена вчера на специална пресконференция. Това съобщиха от ЕНП.

Трите фактури на обща стойност над 7.5 млн. лева, издадени от инженер-консултанта по проекта "Уорли Парсънс", са предадени като като сигнал. Документите са издадени в периода между септември 2012 г. и 29 май 2013 г и ще послужат по случая.

Вчера Мария Капон, Иван Иванов от ДСБ и Петко Ковачев от „Зелените" показаха документи за фактурни плащания по времето на кабинета „Борисов" и служебния кабинет на Марин Райков. Те доказват, че замразеният проект "Белене" е погълнал милиони.  "Очакваме отговори и от Борисов, и от Плевнелиев, защото истината е важна за всички", каза вчера председателят на Единна народна партия Мария Капон и сезира прокуратурата по случая.

 

 

НЕК ще плати всички фактури по "Белене"

Богомил Манчев, собственик и управител на "Риск инженеринг"

Не съм убеден, че посочените от г-жа Мария Капон средства (б.а. - 18 млн. евро) са платени от НЕК, тъй като компанията едва ли има пари за това. Но ще ги плати - няма мърдане! Ще плати всички фактури, които бъдат издадени по проекта АЕЦ "Белене". Много хора не разбират, че правителственото решение и референдумът за спиране на проекта "Белене" - тези два акта на държавата, нямат никакво отношение към търговските взаимоотношения на стопанските организации. За да се приведат в действие те, стопанските организации трябва да предприемат определени действия, каквито НЕК още не е предприела по съвет на юридическия си съветник "Уайт енд Кейнс". Той посъветва НЕК да не си връща управлението на обектите на площадката на "Белене", отдадени за управление на "Атомстройекспорт", които и до днес се стопанисват от руската компания и, образно казано, електромерът се върти и разходите на НЕК растат с всеки изминал ден. Всички издадени фактури за тези разходи са валидни и няма сила, която да ги отмени, тъй като и досега не са издадени актовете за замразяване и окончателно спиране на проекта. А г-жа Мария Капон може да си изнася каквато си иска информация и благодарение на нея да търси своето място на политическата сцена.

Записа Белчо Цанев

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай