Разминавания в прогнозите за евровота (ОБЗОР)

Разминавания в прогнозите за евровота (ОБЗОР) | StandartNews.com

Предстоящите евроизбори в неделя е поредното изпитание и за социологическите агенции. Все по-често те биват упреквани, че вместо да търсят точни прогнози, играят за една или друга политическа сила. Днес своите очаквания за вота на 25 май дадоха "Галъп", "Алфа Рисърч", "Екзакта" и Института за модерна политика. При това с доста сериозни разминавания в прогнозите. Предстои да видим кой екип социолози ще се окаже най-близо до реалните резултати.

"Алфа Рисърч": ГЕРБ печели, пет партии с евродепутати

ГЕРБ ще е победител в евровота с 27,3%, ако изборите бяха днес, показва последният сондаж на "Алфа Рисърч". БСП остава втора с 23,6 на сто от гласовете. Третото място социолозите отреждат на ДПС, която ще постигне резултат от 13,4% при пълна мобилизация на своя електорат. Според данните сигурно евродепутатско място ще има и "България без цензура", която ще отбележи 10,5% в неделя. С възможност да излъчи свой представител в Европейския парламент е и Реформаторският блок. Подкрепа за реформаторите са заявили 5,9 на сто от решилите да упражнят правото си на вот на 25 май. С 5,3% АБВ също не е лишена от перспективи да премине изборния праг. За "Атака" ще гласуват 4,1 на сто от нашенците, а подкрепата за НФСБ ще е 3,9%. Прогнозата сочи, че отредените на страната ни 17 евродепутатски кресла в Европарламета ще си поделят пет партии. ГЕРБ ще спечели 6 мандата, БСП - 5, ДПС - 3, "България без цензура" - 2 и Реформаторският блок - 1. Според данните между 2,6 и 2,7 млн. българи ще отидат до урните на 25 май.

"Галъп": БСП надвива при ниска активност

БСП ще спечели повече гласове от ГЕРБ при ниска избирателна активност на евровота на 25 май, сочи прогнозата на "Галъп Интернешънъл". Герберите имат шанс да изпреварят социалистите, само ако повече българи отидат да гласуват в неделя. Затова мандатите, които социолозите отреждат на тези две партии в Европарламента, са по 5 или 6 в зависимост от избирателната активност. Очакванията са за ГЕРБ да гласуват 590-690 хиляди избиратели. БСП има потенциал от 550-650 хиляди гласа. ДПС ще бъде твърдо на трето място с 400 000 гласа, които ще им донесат 3 или 4 евродепутатски места. Четвъртата партия, която със сигурност ще премине бариерата от около 150 хил. гласа и ще излъчи свой евродепутат, е "България без цензура". Според проучването формацията на Бареков ще успее да спечели над 200 хил. гласа, които ще им осигурят едно или две места в ЕП. Шансове да прескочат бариерата имат също АБВ и Реформаторският блок, но само ако успеят да мобилизират електората си от около и над 100 хил. гласа. Изненада ще бъде, ако "Атака" и НФСБ се доберат до представителство в Брюксел, тъй като подкрепата за тях се очертава да е под 100 хил. души. Според проучването около 2,5 млн. българи ще гласуват на евровота, което е 35 - 40 на сто от имащите право на глас.

Бареков с шанс за три мандата

ГЕРБ ще спечели 6 евродепутати, БСП - 5, ДПС и "България без цензура" - между двама и трима, Реформаторският блок - един. АБВ на Георги Първанов е на ръба на влизането в Европарламента. Това гласи прогнозата на "Екзакта" за евровота в неделя. Според агенцията на Лидия Йорданова избирателната активност ще бъде около 35%, или около 2 400 000 души. За отбелязване са близките изходни позиции на ДПС и ББЦ през последната седмица на кампанията. Известно предимство има ДПС, чийто електорат е с по-голямо твърдо ядро от този на ББЦ. Ако някоя от двете получи три мандата, или ако и двете партии получат по три мандата, това може да лиши някоя от по-малките формации от представителство в Европейския парламент, смятат социолозите.

Последното им проучване регистрира мобилизация сред избирателите на "Атака" и на НФСБ, засега "Екзакта" не допуска, че някоя от националистическите партии ще прескочи бариерата от 5,88% за ЕП. Партията на Волен Сидеров получава 4,1% от гласовете на категорично гласуващите, а НФСБ - 3,8%.
При активност около и над 40% съществува възможност ГЕРБ и БСП да получат по един допълнителен мандат за сметка на по-малките партии.

ИМП: "Атака" влиза, ако малко гласуват

Между четири и шест политически сили ще влязат в Европейския парламент, прогнозира Институтът за модерна политика. Последното проучване регистрира преднина от 1.6% в полза на БСП пред ГЕРБ. Регистрираната преднина е твърде крехка и предизвикателството в изборния ден и пред БСП, и пред ГЕРБ ще бъде доколко те ще успеят да мобилизират за гласуване своите поддръжници. Повишава се и мобилизацията на избирателите на ДПС, която достига 7.5%. Своите сериозни шансове да получат представителство в Европейския парламент към днешна дата имат също коалицията "ББЦ-ВМРО-ЗНД-Гергьовден" - 7.7%, "Атака" - 4.6% и АБВ - 3.7%.

Най-вероятно и в този вот ДПС ще получи по-висок резултат в сравнение с моментната снимка на електоралните нагласи в това проучване. В тази категория е и "Атака", които при избирателна активност под 40% биха могли да получат евромандат. Предизвикателство пред партията на Николай Бареков е да постигне декларираните от анкетираните хора високи нива на подкрепа. От мобилизацията и избирателната активност ще зависи и дали АБВ ще достигне посоченото в проучването ниво на подкрепа, което им дават шанс за представителство в Европейския парламент. Изненада би било, ако Реформаторският блок успее да преодолее изборната бариера, тъй като рейтингът им е 2,6%. По-високи резултати реформаторите биха могли да получат при евентуална по-сериозна мобилизация на гласоподаватели по линия на отделилата се от ДПС формация с лидер Корман Исмаилов НПСД. Макар и при много ниски нива на подкрепа - около и под 0.5% - интерес представлява и конкуренцията между трите зелени партии в предстоящите избори, доколкото изходът от вота би могъл да определи коя от тях може да има повече основания да претендира за политически представител на екоактивизма в България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай