Райков: Заварихме енергетиката пред срив

Райков: Заварихме енергетиката пред срив | StandartNews.com

София. Заварихме системата на енергетиката пред срив, в следствие на начина на управление през последните десетилетия. Това заяви министър-председателят Марин Райков на второто заседание на 42-ото народно събрание.

Той поясни, че България има производство 12 хиляди мегавата електроенергия, а износа е едва 5 хиляди мегавата. Това е система, изправена пред финансов банкрут, категоричен бе той.

„Ние заварихме дългосрочни договори за изкупуване на енергия на изключително високи цени. Заварихме един огромен дълг на НЕК, свързан с изграждането на „ Белене", които вчера бе рефинансиран. Всичко това усложнява положението на НЕК", допълни Райков.

Той бе лаконичен: „Само за 2 месеца синдикатите и директорите откриха резерв от 235 милиона лева. Държа да кажа, че ние положихме максимални усилия и направихме максимума да овладеем проблемите, като начало свръхпроизводството в енергийната система".

По думите му ограничаването на производството на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй" е дало условия да бъдат изпуснати язовирите, за да се достави евтин ток.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай