Радев със серия дипломатически разговори

Разговаря с Педро Санчес, Еди Рама и Одри Азуле

Радев със серия дипломатически разговори | StandartNews.com

Серия дипломатически разговори проведе президентът Румен Радев днес. Той разговаря по телефона с премиера на Кралство Испания Педро Санчес. Двамата обсъдиха теми от дневния ред на Европейския съюз, на двустранното партньорство, както и развитието на епидемичната обстановка в двете страни.

ВИЖ ОЩЕ: Радев и Минеков с послание за културното наследство

Държавният глава благодари на испанския премиер за подкрепата, която получават сънародниците ни, живеещи в Испания в условията на криза. Обща бе позицията, че политиката на разширяване на ЕС е инвестиция в стабилността на Западните Балкани и страните от региона следва да бъдат окуражени в изграждането на добросъседски отношения и за изпълнение на критериите за пълноправно членство в ЕС, съобщи прессекретариатът на Радев.

Държавният глава се чу по телефона и с министър-председателя на Република Албания Еди Рама. Тема на разговора бе европейската интеграция на страните от Западните Балкани и укрепването на стабилността в нашия регион.

Президентът Радев изрази високата оценка на страната ни за европейския подход на Албания за ефективно зачитане и утвърждаване на правата на българското малцинство в страната. Българският президент приветства активния двустранен диалог, както и постигнатите от Албания успехи в процеса на европейска интеграция.

Обща бе позицията, че затвърждаването на европейската перспектива за държавите от Западните Балкани е в интерес не само на нашия регион, а и на Европейския съюз и изисква неотклонна политическа воля за осъществяване на необходимите реформи.

Също днес Румен Радев проведе видеоконферетна връзка с генералния директор на ЮНЕСКО Одри Азуле по случай отбелязването на 65-годишнината от присъединяването на България към Организацията. Истинското европейско обединение е изградено на основата на споделени културни ценности, а не финансови средства, каза Радев в разговора с генералния директор на Организацията за образование, наука и култура на ООН (ЮНЕСКО) Одри Азуле, който се проведе по повод 65-годишнината от присъединяването на България към Организацията. Във видеоконферетна връзка участва и министърът на културата проф. Велислав Минеков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай