Радев нападна остро Шарл Мишел! Обвинението

Решението България и Румъния да бъдат лишени от членство в Шенген не е справедливо

Радев нападна остро Шарл Мишел! Обвинението | StandartNews.com

Решението България и Румъния да бъдат лишени от членство в Шенген не е справедливо и подкопава европейските принципи за солидарност и единство. Това заяви президентът Румен Радев във видеоконферентен разговор с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

Инициираният от Шарл Мишел разговор е по повод подготовката на редовното заседание на Европейския съвет, което ще се състои на 15 декември, както и на юбилейната среща на върха ЕС – АСЕАН на 14 декември. По време на двата форума в Брюксел страната ни ще бъде представлявана от българския държавен глава, съобщават от пресслужбата на държавния глава.

По повод очакваната дискусия между европейските лидери за разширяването на Шенгенското пространство президентът Радев заяви, че е неприемливо да се поставят допълнителни изисквания за членство, като обвързването с темата за върховенство на закона, които са извън обективните критерии за прием.

Във връзка с увеличаващия се миграционен поток към Европа президентът заяви, че ефективната реформа на Шенгенската система следва да включва присъединяването на държавите, разположени на външната европейска граница, а не блокирането им. 

„Трябва да се засилят усилията на предна линия“, призова Румен Радев. 

Във връзка с предстоящата дискусия по енергийните въпроси президентът Румен Радев заяви, че следва да се обсъди възможността за разширяване на газопреносните мрежи с партньорите на ЕС за достъп до допълнителни ресурси, особено до терминали за втечнен газ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай