Радев даде време на Слави за кабинет (ОБЗОР)

Президентът съобщи, че до дни ще каже кога връчва мандата за правителство на "Има такъв народ"

Радев даде време на Слави за кабинет (ОБЗОР) | StandartNews.com

Президентът Румен Радев даде още малко време на Слави Трифонов и "Има такъв народ" за преговори по съставяне на кабинет. Държавният глава не връчи още днес втория проучвателен мандат за правителство, нито обяви, че ще направи това утре, както се очакваше.

Радев съобщи, че до дни ще каже кога връчва мандата за правителство на "Има такъв народ". Най-вероятно това ще стане във вторник. Така партията на Слави Трифонов ще може да каже след Възкресение прави ли кабинет.

Това стана ясно от изявлението на президента, след като ГЕРБ върна днес мандата за правителство.

Президентът Румен Радев се надява предоставеното време да бъде инвестирано в диалог и изграждане на доверие между политическите сили, тъй като България има нужда от стабилно правителство, излъчено от българския парламент на основата на споделени принципи и приоритети. Само легитимно правителство, което се ползва с подкрепата на народа, може да изведе България от кризата, заяви държавният глава.

Даниел Митов, номиниран за премиер, върна мандата на държавния глава с думите, че като определени от избирателите за най-голяма политическа и парламентарна група са направили честно, прозрачно и открито усилие за съставяне на правителство.

Обещахме да не бавим мандата, следваме конституционната процедура и връщаме мандата, заяви още Даниел Митов.

Припомняме, мандатът бе връчен на първата политическа сила ГЕРБ преди три дни, като номинираният за премиер Даниел Митов обяви, че на разговори ще бъдат поканени "Демократична България" и втората по големина в парламента група "Има такъв народ". И двете групи обаче категорично отказаха разговор с ГЕРБ. А ГЕРБ решиха да не минават през процедура на гласуване през парламента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай