Радев даде старт на газовия интерконектор с Гърция

Газовата връзка между Гърция и България променя решително енергийната карта на Европа

Радев даде старт на газовия интерконектор с Гърция | StandartNews.com

Газовата връзка между Гърция и България вече променя решително енергийната карта на Европа, заяви президентът Румен Радев на церемонията днес в София по официалното въвеждане на газопровода в търговска експлоатация.  

Интерконекторът беше открит в присъствието на председателя на Европейската Комисия Урсула фон дер Лайен, президентите на Азербайджан Илхам Алиев, на Сърбия Александър Вучич, на Северна Македония Стево Пендаровски и премиерите на Гърция Кириакос Мицотакис и на Румъния Николае Чука.

Румен Радев заяви, че най-после имаме реален газов поток от Азербайджан и добави, че днес този проект е от значение за много държави. Очаквайки и старта на хъба в Александруполис ние наистина ще получим реална диверсификация, посочи Радев.

Това не е само инфраструктурен проект, това е един символ на увеличаващия се потенциал на нашия регион, на успешното сътрудничество, нашата свързаност, които допринасят за устойчивото ни развитие като реализират съвместната европейска стратегия за по-надеждна, евтина и сигурна енергия, каза президентът. Той добави, че на базата на тази стратегия България увеличава капацитета на хранилището в Чирен, за да подкрепим нашите съседи за по-добър баланс за техните газови мрежи.

Настояваме за осигуряването на интерконектор със Сърбия, поддържаме сътрудничеството си с Румъния с вече осигурения интерконектор, за да имаме вече гъвкавост и сигурност на доставките, добави държавният глава.

Румен Радев благодари на всички за реализацията на междусистемната газова връзка. Така ние демонстрираме нашата увереност, нашия съвместен отговор на нарушените вериги на доставки, растящи цени, причинени от кризата и руската война в Украйна, посочи той. Радев добави, че тази война промени сериозно и много бързо начина ни на мислене, усещането ни за това какво е съседството и солидарността. Веднага след прекъсването на руските доставки за България, ние трябваше да реагираме на тази криза и се обърнахме към съседите си, припомни Радев като добави, че страната ни високо цени подкрепата им за осигуряването на достъп до своите национални системи за газов транспорт, подкрепата от Турция, които ни дадоха навреме достъп до терминалите си за втечнен природен газ.

На Балканите ние сме най-големият износител на електроенергия, трети в Европа, това ни позволява да увеличим износа си на електроенергия към всички наши съседи, припомни още президентът.

По думите на Румен Радев успехът на газовата връзка ни окуражава, че можем да мислим в по-дългосрочен план, защото нашите усилия са нужни, но не са достатъчни. Днес ключът за успеха е в съвместни проекти, свързаност, интеграция във всички измерения, каза президентът.

Той посочи, че страните в Европа трябва да започнат да мислят съвместно, да разработят съвместна визия за общото ни бъдеще, заедно да осигуряват енергийни ресурси, да разработват нови технологии, да изграждат нова енергийна инфраструктура, да интегрират своите капацитети за съхраняване на енергия, да произвеждат заедно енергията на бъдещето. 

Интерконекторът България-Гърция прави нашата държава по-малко уязвима, заяви служебният премиер Гълъб Донев на церемонията. Новият газопровод има достатъчен капацитет, за да задоволи всички потребности. Освен това ще осигури диверсификацията на източниците, както и доставките на природен газ за България, което е от ключово значение за енергийната сигурност на страната, смята Донев.

Служебният премиер коментира, че икономическите ползи от интерконектора ще бъдат големи, а самият проект е доказателство за отговорността и солидарността между Гърция и България.

"Всички се сблъскваме с предизвикателствата на новата реалност - една сериозна енергийна криза, която се отразява отрицателно на региона, на Европейския съюз и на света. Ситуацията е трудна и бе утежнена от военния конфликт между Русия и Украйна, който тече в момента. Съзнателното нарушаване на газовите връзки в Балтика е още едно сериозно предупреждение, че сигурността на доставките на природен газ към Европа може да бъде компрометирана много бързо. В контекста на тези сериозни предизвикателства, стратегическото значение на газовата връзка надхвърля значително границите на България и на нашите двустранни отношения с Гърция", отбеляза още Гълъб Донев.

Служебният премиер припомни, че потенциалът на проекта ще бъде увеличен, след като започне работа газовият терминал в Александруполис, Гърция, който ще осигури допълнителен достъп до многобройни източници на доставки.

"Ай Джи Би ще се възползва от терминала в Александруполис като връзка с Южния газов коридор и ще осигурява достъп до алтернативни газови доставки от района на Каспийско море. България приветства меморандума между Европа и Азербайджан за стратегически енергийно сътрудничество и възможността за увеличаване на доставките от Азербайджан", посочи още служебният премиер Гълъб Донев.

В заключение Донев отбеляза, че интерконекторът ще допринесе за сигурността на доставките и за разумни цени на газа.

Днес започва нова ера за България и Югоизточна Европа. Този газопровод променя ситуацията с енергийната сигурност за Европа. Този проект означава свобода, свобода от зависимостта от руски газ, заяви председателката на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен.

ЕК подкрепя този проект от самото начало с близо 250 млн. евро. България получаваше 80 на 100 от газа си от Русия, но това беше преди Русия да започне една ужасяваща война. Този газопровод променя ситуацията с енергийната сигурност за Европа. Интерконекторът може да покрие цялото потребление на газ на България, посочи Урсула фон дер Лайен.

По думите й проектът за газов интерконектор седи на масата от над 10 години. Още 2009 г. беше започнат, в момент, когато България беше тежко засегната от решението на „Газпром“ да прекрати потока на газ през Украйна. Наистина е необходимо да има много желание, страст и воля за такъв проект, заяви председателят на ЕК. Тя благодари на всички български и гръцки правителства и ръководства, затова че помогнаха проектът да се реализира. Този газопровод променя ситуацията и за България и за енергийната сигурност за Европа. В България и в цяла Европа хората усещат последствията от войната на Русия, но благодарение на проекти като този Европа ще има достатъчно газ за зимата, подчерта Урсула фон дер Лайен.

По думите й са много важни огромните инвестиции за възобновяемите източници на енергия - соларна енергия, водни ел. централи и водород, вятърни ел. централи. Това е енергия, която ни прави независими от външни намеси. Европа има всичко необходимо, за да се освободи от зависимостта от Руси и всичко е въпрос на политическа воля, заяви председателят на ЕК.

Тя каза, че Европа е изправена на критичен кръстопът, енергийната сигурност е сериозна и изисква от Европа обща реакция, общ отговор, който да позволи да се намалят разходите за енергия от домакинствата. Вчера се споразумяхме в Европейския съюз да ограничим изключителните доходи от определени фирми и тези приходи да ги насочим към подкрепа за уязвими домакинства и бизнеси, съобщи Урсула фон дер Лайен. Нейното послание е, че трябва да подкрепяме основите на нашата икономика и основата на нашия единен пазар. Без общи европейски решения рискуваме да бъдем разцепени, заяви тя и подчерта, че е изключително важно единният пазар да не се нарушава.

Ще се опитаме да ограничим скачащите цени на енергията. Това ще обсъдим и след няколко дни с европейските лидери, каза председателят на ЕК. Нека заедно да се изправим и да изготвим и създадем един силен енергиен съюз, заяви Урсула фон дер Лайен.

Засега единственият източник е от Каспийско море, но има няколко други газови полета в Азербайджан, от които скоро ще започне да се добива газ и те ще допринесат за това да увеличим обема на доставките. Това заяви президентът на Азербайджан Илхам Алиев.

„Проектът ще изпълнява много важна роля в осигуряването на енергийна сигурност и диверсификация на газовите доставки за Европа. Енергийната сигурност е част от националната сигурност на всяка държава, сегашната ситуация в света доказва това. От години азербайджанският газ е на пазара в Европа, а сега и в България. Южният газов коридор е един от най-големите инфраструктурни проекти на континента, който промени енергийната карта на Европа. Азербайджан е горд, че инициира този коридор. Той пренася газ до потребители по нов път и от нов източник“, отбеляза Илхам Алиев.

Алиев увери, че страната му е надежден доставчик на природен газ, но работи и върху това да се превърне в такъв и на електричество от възобновяеми източници на енергия. „Нашият потенциал за вятърни станции в Каспийския басейн е в стотици гигавати. В момента обсъждаме как точно да доставим това електричество до европейския континент“, допълни още президентът на Азербайджан.

Илхам Алиев обяви, че през тази година страната ще увеличи износа на природен газ до повече от 22 млн. кубични метра, от които 11,2 млн. ще отидат до европейските потребители. „През юли подписахме меморандум за разбирателство с Европейската комисия по време на посещението на Урсула фон дер Лайен в Азербайджан. Това е един сериозен документ и до 2027 г., на базата на този документ, смятаме да удвоим доставките на природен газ за Европа. Ние имаме потенциала да го постигнем това“, каза в допълнение президентът на Азербайджан.

Илхам Алиев поздрави България и Гърция за реализирането на проекта, пожелавайки му дълъг и ползотворен живот.

Доставките на природен газ от Азербайджан за България ще разкъсат здравата хватка от руския газ върху региона и заедно с останалите инфраструктурни проекти, които текат, ще допринесат за развитието на газова мрежа, на която може да се разчита, заяви гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис.  

Мисля, че всички осъзнаваме по-широкия геополитически смисъл на това мероприятие, отбеляза Мицотакис. Относно интерконектора той каза още, че тръбите ще подсилят сигурността на доставките и за цяла Европа.

Мицотакис припомни, че Гърция е работила с предходните правителства на България, за да се стигне до приключването на проекта.

Когато проектирахме тези проекти, малко хора вярваха, че те ще бъдат реализирани. Виждаме днес, че можем да потвърдим успеха. Гърция играе все по-активна роля в регионалния енергиен хъб, който ще обслужва не само България, но всички държави в региона, каза Мицотакис.

По думите му интерконекторът е и проект, който свързва държави, които споделят еднакви ценности като солидарност, регионално сътрудничество. Това е конкретен израз на нашата увереност, че ще се справяме с предизвикателствата на бъдещето, посочи още гръцкият премиер.

„Бях много доволен да чуя г-жа Фон дер Лайен, която подчерта колко е важно да имаме силна европейска обща позиция, за да се противопоставим на шантажа на Русия“, каза още Мицотакис.

Трябва да продължим нашия ангажимент с партньорите си да увеличим капацитета на нашето производство, да си напишем домашното за всички възможности, за да диверсифицираме.

Стартирането на интерконектора между Гърция и България допринася сериозно за диверсификацията на доставки на природен газ и въпреки че в момента можем да празнуваме, трябва да останем реалисти и да признаем, че диверсификацията трябва да се ускори, защото Европа трябва да се освободи от своята зависимост от руски горива. Енергийната криза, която бе подсилена от войната от Украйна, увеличи нашата ангажираност за осигуряване на устойчивост на енергийните доставки.

Румъния е готова да изиграе своята роля като един надежден партньор за европейската енергийна сигурност, каза Николае Чука, министър-председател на Румъния. В уводните си думи Чука отбеляза, че изкуствените дефицити, които Русия създаде, се отразиха не само на Европа, но и на глобалния енергиен пазар.

Това доведе до високи цени на енергията във всички страни на света, така че всички стъпки да увеличим нашето трансгранично сътрудничество ще доведат до надеждни енергийни източници на разумни цени. Трябва да продължим нашия ангажимент с партньорите си, да увеличим капацитета на нашето производство, за си напишем домашното в Европа, за да имаме всички възможности да диверсифицираме солидарно нашите енергийни доставки, отбеляза Чука. По думите му на това разчитат и съседите ни в Украйна, Молдова и Западните Балкани.

Стартирането на интерконектора допринася сериозно за диверсификацията на доставките на природен газ и въпреки че в момента можем да празнуваме успеха на проекта, трябва да останем реалисти, каза министър-председателят на Румъния.

Трябва да признаем, че диверсификацията на доставки и маршрути трябва да се ускори, защото Европа трябва да се освободи от своята зависимост от руски горива, каза още той.

Енергийната криза, която бе подсилена от войната в Украйна, увеличи нашата ангажираност към осигуряването на устойчивост на енергийните доставки, запазването на околната среда, когато разработваме нови решения.  Отделните усилия не са достатъчни, когато има криза, ние трябва да сме обединени и завършването на вертикалния коридор е част от тези решения, заяви румънският министър-председател Николае Чука. По думите му именно така ще се улесни преносът на газ към Централна и Източна Европа и Западните Балкани.

Ние всички осъзнаваме, че инвестициите в газ и свързаната инфраструктура са с дългосрочен план, тъй като ние ще имаме нужда от газ, за да осъществим прехода към въглероден неутралитет в границите дадени от Европейския съюз, допълни той.

Николае Чука поздрави всички, които през годините са инвестирали политическо усилие, технологии и финанси, за да може интерконекторът да израсне от идея до реалност.

Никой от нас не вярваше колко важен ще се окаже този проект, заяви президентът на Сърбия Александър Вучич на церемонията по официалното въвеждане в експлоатация на междусистемната газова връзка Гърция-България.

Искам да поздравя нашите български и гръцки приятели за успешното приключване на този интерконектор, защото в началото никой от нас не вярваше колко важен ще се окаже той, заяви Вучич. Срещахме се, говорихме, споменавахме го като някакъв лукс, който не ни е чак толкова нужен. Проектът се оказва много важен и за Сърбия, каза Вучич и отбеляза, че вече е започнало изграждането на интерконектора между Сърбия и България. След година се надявам да бъде приключен и от двете страни, заяви сръбският президент и изрази надежда, че през 2023 г. ще се отпразнува подобна церемония и в Сърбия.

Разбирам колко важна се оказа тази стъпка и за цените, и за количествата природен газ, които ще бъдат доставени. Ще имаме трудна есен, трудна зима, посочи Вучич.

Когато дойдох тук се чудех как Урсула фон дер Лайен ще се държи с мен, знаете защо, каза Вучич. "Усещах се като черната овца в компанията, но, благодаря, тя се отнесе много учтиво с нас, тя ни помогна много говорейки за интерконектора между Сърбия и България, планирането на интерконектора между Република Северна Македония и Сърбия, защото това ще означава нова инфраструктура за Сърбия, за Западните Балкани и вече ще можем да се "разклоним" към други страни от Западните Балканите, а без подкрепата на Европа и председателя на ЕК нямаше да можем да постигнем тази цел. Без нашия приятел Алиев изобщо нямаше да ни е лесно да разчитаме на диверсификация на нашите газови доставки" отбеляза сръбският президент.

Това е важен ден за Сърбия, заяви в края на изказването си президентът Вучич.

Колкото сме по-свързани, толкова по-гъвкави ще бъдем, колкото и трудни да са енергийните предизвикателства. Това заяви президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски.

"Днес сме заедно в един момент на много кризи, които взаимно се подсилват. Светът тъкмо започна да се възстановява от пандемията и руската агресия в Украйна провокира нова енергийна криза със социално-икономически отзвук. Новият интерконектор е дошъл в много важен момент и за региона, и за континента. Ние трябва да посрещнем една трудна зима, висока инфлация, растяща безработица. Това е нова възможност за диверсифициране на доставките на газ не само за Балканите, но и за цяла Югоизточна Европа", смята той.

Пендаровски поздрави Азербайджан за конструктивната им роля в целия процес, както и България и Гърция, които, разширявайки енергийната си инфраструктура, помагат за свързването на целия регион.

"За да бъдем устойчиви, за да може нашите домакинства и бизнеси да се възползват от тази възможност, Северна Македония е готова да предприеме всички необходими стъпки в тази посока. За да се постави всичко това в по-широка перспектива, заедно с регионалното сътрудничество, ние имаме нужда от по-широка европейска солидарност. Паневропейската солидарност в действия може да облекчи евроскептицизма, който напоследък е опасност. Очакваме по-малко говорене и повече дейности. При сегашните обстоятелства най-лесният начин да облекчим икономиките си е Европейският съюз да засили механизмите за нашата евроинтеграция с необходимите инструменти“, посочи Пендаровски.

"Ако нашето бъдеще е в европейската общност, както ние много често твърдим, сега е моментът да не се съсредоточаваме върху тесните национални интереси, а да гледаме какви съвместни усилия може да положим, за да се справим с трудната ситуация", допълни още президентът на Република Северна Македония.

В събитието, чийто домакин е президентът Румен Радев, участват председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, президентът на Азербайджан Илхам Алиев, президентът на Република Сърбия Александър Вучич, министър-председателят на Република Гърция Кириакос Мицотакис и министър-председателят на Румъния Николае Чука.

Междусистемната газова връзка Гърция-България, известна също така като интерконектор Ай Джи Би (Gas Interconnector Greece–Bulgaria - IGB), има за цел да свърже газопреносните системи на България и Гърция и да осигурява диверсификация на източниците и маршрутите на газовите доставки за България и за Югоизточна Европа. Като част от развитието на Южния газов коридор България и други страни ще имат достъп до алтернативни доставки от Каспийския регион, както и от съществуващи или бъдещи терминали за втечнен газ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай