Р. Петров: Дати като 01.02 и 9.IX трябва да ни обединяват, а не да ни разделят

Р. Петров: Дати като 01.02 и 9.IX трябва да ни обединяват, а не да ни разделят | StandartNews.com

"Българската история е история жестока, трагична, пълна с агресия и смърт. След краха на националния идеал във войните за национално обединение, ние българите се залавяме с едно пагубно за нас нещо – да мразим себе си повече от всички други", заяви заместник-председателят на БДЦ Росен Петров от парламентарната трибуна.

"Чували сме за септемврийските бунтове и Септемврийското въстание, тогава при потушаването му е имало един войвода, който е влизал в селата и е казвал: "Не бойте се деца, дедо Кольо, леко Кольо". Същото се повторило след 9-ти септември, когато синът на Дрангов, великият български полковник Кирил Дрангов е убит от силите на ДС пред очите на своите деца. Сходна е съдбата и на четиримата сина на Райна Княгиня, всички те лежали в лагер след 9-ти септември и убити" – продължи урока си по история депутатът от БДЦ.

"За мен, ако дати като 1-ви февруари и 9-ти септември имат значение, то наистина е значението на националното обединение, което е изписано и на нашия герб, защото на гръцкия герб пише – "Смърт или свобода", а на нашия е изписано – "Съединението прави силата". Ще ви дам един прост пример за това как, когато лявото и дясното се обединяват, са се творили велики неща. Иван Минков, майор, герой от Балканската война, член на военната организация на БКП е автор на музиката на Траурния марш на българската армия – "Покойници, вий други полк минахте, новото гробище към Сливница", а автор на текста е Иван Вазов. Обединението на Вазов и Минков е създало нещо велико и достойно за уважение. Затова на днешния ден, въпреки цялата агресия и жестокост, която сме изживели, нека не чертаем разделителни линии, нека погледнем напред и знаем, че това, което може да ни изведе на по-добър път, това, което може да ни осигури по-достоен живот е убедеността в думите: Съединението прави силата", завърши речта си Росен Петров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай