Понеделник,

Защо нямаме газ? Коментар на ексдепутат от БСП

От: Редакция -
1159
Защо нямаме газ? Коментар на ексдепутат  от БСП
A
A
A

"Балканският полуостров е почти откъснат от газопреносната мрежа на Европа. За разтоварване на втечнен газ имаме една възможност - Ревитуса. А Турция има особеност на законодателството - не може чужди оператори да транспортират газ през тяхната газопреносна система. Има вариант турската държавна газова компания да купи газа и да ни го препродаде на цена, каквато реши. Освен това Турция е голям потребител на газ. Идва зимният сезон и всички купуват газ с голяма скорост, пълнят си хранилищата. Ще става все по трудно", това поясни пред БНР Явор Куюмджиев, бивш заместник-министър на енергетиката и ексдепутат от БСП.

И подчерта, че намиране на газ означава и да бъде докаран. 

"Газ има по света, но няма къде да бъде разтоварен... Европа няма особен избор, освен да купува руски газ, защото друг наоколо няма, както и няма изградена инфраструктура за втечнен газ. Когато се вземат политически решения за доброволно отказване от единствения доставчик, трябва да си плащаме цената. И в момента има много газ, но е руски. Шизофренно е - протестираме срещу руския газ, а го потребяваме на по-скъпа цена".

В предаването "Хоризонт за вас" Куюмджиев допълни:

"Дори и да тръгнат да се водят разговори с "Газпром", съмнявам се, че ще ни посрещнат с отворени обятия. Решението е да се тегли заем, правителството да се подготви с пари, за да купува скъп газ и да направи програма за компенсация на хората и на бизнеса".

Той подчерта, че "енергетиката не е баничарница и на постовете трябва да се назначават хора с богат опит".


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички