Професори зад Бокова за ООН

Професори зад Бокова за ООН | StandartNews.com

Тя е най-стойностният човек за доктор хонорис кауза, заяви ректорът на УНСС

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова получи подкрепата на професорите от УНСС за шеф на ООН. Това стана в Академичната зала на университета, където й бе дадено почетното звание доктор хонорис кауза. Отличието е за изключителен принос в развитие на образованието и опазването на световното културно наследство.

"Ирина Бокова е най-стойностният човек, заслужаващ доктор хонорис кауза", подчерта ректорът проф. Стати Статев. Нейната снимка бе закачена до тази на Талеб Рифай, генерален секретар на Съвета по туризма към ООН. Пред целия академичен съвет на университета проф. Статев пожела на Бокова да бъде избрана през следващата година за генерален секретар на ООН. Преди дни тя получи и подкрепата на кабинета за поста. В залата на УНСС присъстваше и бившият министър-председател Пламен Орешарски, който е преподавател във вуза. В словото си Ирина Бокова коментира актуалните международни проблеми и ролята на ЮНЕСКО за тяхното разрешаване. "Атентатите в Париж са голяма трагедия, но и предупреждение да не попадаме в капана на различието и омразата", каза тя. "За мен солидарността е взаимопомощ и сътрудничество между Севера и Юга и равноправен диалог на различните култури", подчерта генералният директор на ЮНЕСКО.

Шефката на ЮНЕСКО е почетен софиянец

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова получи най-високото отличие на Столична община - званието почетен гражданин на София. Връчи й го председателят на СОС Елен Герджиков по време на пресконференцията "София - град на киното" на ЮНЕСКО, която се проведе днес. "Имам много награди от други градове по света, но за мен тази е една от най-ценните, които съм получавала, защото е отличие от родния ми град", каза Бокова. Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова съобщи, че София ще работи заедно с останалите творчески градове на ЮНЕСКО за постигане на световно културно разнообразие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай