Проф. Калинов: В 20-30% от секциите преференциите не са броени

Проф. Калинов: В 20-30% от секциите преференциите не са броени | StandartNews.com

Усложнените изборни книжа доведоха до хаоса пред ОИК, смята бившия член на ЦИК

Нарушено е изискването на Изборния кодекс резултатите от вота да бъдат обявени до 48 часа, каза пред БНР проф. Красимир Калинов – бивш член на ЦИК и преподавател в Нов български университет.

Според него проблемът с предаването на изборните книжа в „Арена Армеец" е бил много сериозен, но трябва да се обърне внимание и на други места в страната, където също имаше проблеми с предаването на протоколите в общинските избирателни комисии.

"Не мисля, че проблемът е маловажен и преекспониран и създаден нарочно. Това беше едно логично следствие от няколко компонента, които нямаше как да не доведат до такъв резултат", коментира проф. Калинов.

Според него ще има много недействителни бюлетини.

"За съжаление това е заложено в двата последни Изборни кодекса и една от причините за цялата неразбория. Вместо да се върви към опростяване на изборните книжа, се отиде към абсолютно ненужно и измислено свръх усложняване на протоколит", каза още той. Според него при тази ситуация демотивацията да се работи както трябва е много голяма, защото хората от секционните комисии от една страна не разбират, а от друга страна нямат и желание да се занимават с тези неща, които са далеч от тях.

Проф. Красимир Калинов коментира и преференциалния вот, който на местни избори беше приложен за първи път.. "Преференциите са изнасяне на вътрешнопартийни проблеми за решаване на обществено ниво. Какво решават преференциите? Ти трябва да гласуваш за дадена партия и чак тогава да видиш преференциите", каза още той. Според проф. Калинов преференциите са нещо, което допълнително усложнява процеса до такава степен, че в някои секционни комисии преференциите изобщо не са броени даже.

Според бившия член на ЦИК поне в 20-30% от секциите преференциите са пренебрегнати. "Тези избори се използваха за едно единствено нещо - да се контролира вота на определени места как е гласувано. Те се оказаха много удачен инструмент за подобна манипулация. Отново нещата бяха изкривени и отново се връщаме към тази поговорка, че "Пътят към ада е покрит с добри намерения", коментира проф. Красимир Калинов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай