Събота,

Проф. Киров: В Европа няма президентска република

От: Рачо Рачев, кадър Канал 3 -
Проф. Киров: В Европа няма президентска република
A
A
A

Президентът Румен Радев най-вероятно има проект за изменения на действащата Конституция, не за нова, а в това прозира някакво желание за президентска република, смята бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров.

„В Европейския съюз няма президентска република, Франция е полупрезидентска. В последните 10 години живеем в канцлерска република, ако приемем президентска република, ще се чудим как да избягаме от нея. Авторитарните амбиции не са от днес в българската политика", каза още Киров в предаването "Офанзива" по Канал 3.

"Отчаян съм когато стане дума за промени в Съдебната власт. Авторите на промените в нея бягат от отговорност. Скептичен съм, че промени ще решат проблемите. Прекият избор на прокурори и съдии би довел до политизация на Съдебната власт", смята професорът.

"Идеите на новия проект за Конституция извеждат прокуратурата от Съдебната власт. Според мен управляващите вече се готвят за парламентарни избори, не за ВНС", категоричен бе юристът.

"Действащата Конституция напълно съответства на европейските норми, а не разбирам и как ще се върне доверието на гражданите с нова. Основният мотив за премахване на ВНС е, че в Европа нямало такъв орган. Всъщност това е една традиция. То има задачата да запази някои основни принципи и ценности в непроменен вид. Другите конституции имат неизменяеми текстове", коментира професорът.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички