Признаха за грешки в изследванията за ебола

Признаха за грешки в изследванията за ебола  | StandartNews.com

Световната здравна организация призна за сериозни грешки в работата си с кризата с ебола и обеща реформи. Това се казва е изявление на ръководството на организацията, цитирано от Ройтерс.

"Научихме си урока. Видяхме, че изникват постоянно стари болести в нови контексти и с нови изненади", се казва в изявлението на генералния директор на СЗО Маргарет Чан и колегите му.

"Не работихме ефикасно и в координация с други партньори, имаше грешки в комуникацията, ролите и задълженията не бяха ясно определени", гласи още декларацията.

В нея се изброяват осем поуки от кризата с ебола и препоръки за осем области, в които дейността на СЗО може да се подобри, включително комуникацията и споделянето на информация. Критици казват, че неохотата на СЗО да обяви извънредно положение е била съществен фактор за разрастване на епидемията, при която се разболяха 25 000 души и 10 000 умряха, посочва Ройтерс.

През януари Изпълнителният съвет на СЗО прие резолюция за големи реформи в дейността на организацията, която е агенция на ООН за опазване на общественото здраве.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай