Приемаме първата конференция по плана "Юнкер"

Приемаме първата конференция по плана "Юнкер" | StandartNews.com

България ще бъде домакин на първата по рода си конференция по европейския план за растеж "Юнкер", съобщи президентът Росен Плевнелиев.

Планът предвижда инвестиции за над 350 млрд. евро и самият Жан Клод Юнкер ще бъде гост на тази конференция.

По думите на президента за мнозина в Брюксел Югоизточна Европа изглежда като периферия. "Ние сме периферия, но само погледнато от Брюксел. Югоизточна Европа може да бъде разглеждана като сърцето на Евроазиатското пространство, мост между два континента – Европа и Азия", каза президентът.

Той изрази надежда в България да инвестират фирми от мащаба на Шел, Бритиш петролиум и най-вече в газовата индустрия. В същото време Плевнелиев призна, че понижаващите се цени на петрола могат да се окажат пречка за развитието на местния добив. Той още веднъж подчерта, че много би желал България да има по-малко инвестиции от Русия.

Президентът заяви, че в България имаме развито гражданско общество. За разлика от някои съседни страни като Македония, където министър-председателят Никола Груевски арестува лидера на опозицията. "Европейският съюз трябва да бъде една цялостна Европа. Ние помагаме на всички страни от региона включително Македония и Сърбия по пътя им към Обединена Европа", каза Плевнелиев, цитиран от БГНЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай