Президентът свиква Народното събрание на 27 октомври

Президентът свиква Народното събрание на 27 октомври | StandartNews.com

София. Президентът Росен Плевнелиев ще свика учредителното събрание за 43-тия парламент на 27 октомври от 14 ч., обяви самият той на брифинг след консултациите с парламентарно представените партии на "Дондуков" 2. 

По думите му за датата е имало различни предпочитания от различните партии, но държавният глава е решил, че това е подходящата дата в рамките на конституционния срок от един месец след изборите, до която да бъдат сформирани парламентарните групи, парламентарните комисии, правилникът и всичко необходимо за работещ парламент. 

След учредяването на Народното събрание, президентът ще започне консултации с всички 8 парламентарно представени политически сили по реда им според подкрепата, която са получили на изборите, за съставяне на правителство.

Важно е 43-тото Народно събрание да успее да създаде правителство и то да е стабилно, посочи президентът. Според него нови избори не са алтернатива и това не е желанието на българския народ.

Президентството е отворено за всички партии за всякакви консултации, напомни Плевнелиев, но бе категоричен, че няма да участва в договорки за правене на коалиции и формати на управление.

Той предлага всички политически сили в Народното събрание да подпишат две декларации: декларация за националните приоритети и декларация за широко политическо съгласие за необходимите реформи. По процедура обаче такива декларации трябва да бъдат инициирани от най-голямата политическа сила в парламента. За обща декларация по национални приоритети няколко от партиите изказваха намерения още преди изборите.

Росен Плевнелиев изреди наболелите теми и проблеми, по които спешно трябва да се вземат отговорни решения: актуализацията на бюджета за тази година, подготовката на бюджета за следващата, случаят с Корпоративна търговска банка (КТБ) и проблемите в енергетиката. Той обясни, че служебното правителство подготвя документ за това как е разходван досега държавният бюджет и ще го представи на всички партии в Народното събрание, както и че кабинетът "Близнашки" прави стъпки да получи от Българска народна банка (БНБ) актуална и пълна информация по случая с КТБ, за да може той да бъде решен максимално справедливо при новото управление. Президентът обърна внимание на това, че трябва да има приемственост между работата на служебното и следващото правителство. 

Държавният глава призова партиите да продължат добрия диалог и дебатите, "защото ни чакат нелеки, но отговорни и важни решения", които биха били грешни, ако се заложи на политическата конфронтация и агресия, която сме виждали в миналото. Той няколко пъти посочи промяната в начина на комуникация между политическите сили и им благодари за диалога.

Президентът призова политиците да не дават стотици обещания на българския народ, а 5 или 10 конкретни приоритета, които да спазят. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай