Президентът: Кризата да отстъпи място на отговорни действия

Президентът: Кризата да отстъпи място на отговорни действия | StandartNews.com

София. "Нека песимизмът и кризата отстъпят място на смислени действия стъпка по стъпка, ден по ден." Това призова президентът Росен Плевнелиев в обръщението си към народните представители и българския народ от трибуната на парламента при учредителното заседание на 43-тото Народно събрание.

"На първо място искам да пожелая успех на всички избрани народни представители в 43-тото Народно събрание. Високите очаквания към вас изискват честност и неуморна работа. Българските граждани искат да живеят достойно. Предизборните битки приключиха, сега сме изправени пред трудните решения, които предстоят. България е парламентарна република и нито една от важните стъпки не може да бъде предприета без работещ парламент. Не бива да си позволяваме да ерозира общественото доверие", каза държавният глава. 

Той посочи, че българите искат да живеят достойно, а за да се постигне качество на живот, са необходими реформи, ефективни политики, институции с лице към хората. Президентът призова депутатите да се обединят за трудните и важни решения, които предстоят. Народното събрание да се превърне в институция, където политическите сили противопоставят аргументи и идеи, а не лични конфликти, призова Росен Плевнелиев участниците в работещ и стабилен парламент. 

Парламентарната демокрация и многопартийната политическа система са най-стойностните постижения на българския преход, категоричен бе държавният глава.

Той отправи критики към слабите места на всички парламентарно представени партии и посочи, че няма магическа формула, която без общи усилия да ни изведе от кризата. Само съвместна и отговорна работа, стриктно спазване на принципите на правовата държава и разделението на властите е пътят към просперитет.

„Решението е работа в полза на хората, решението е в стриктното спазване на принципите на правовата държава. Днес половината наши сънародници не гласуват. За да възстановим доверието в политическите институции, в партиите и парламентаризма е необходимо да изпълним обeщанията, които сме дали. Само с разум и отговорен подход, с по-малко противопоставяне. Без значение дали ни харесват резултатите от изборите ние сме длъжни да ги признаем и да работим"

Той призова за разум и национално отговорен подход, повече работа и по-малко безсмислено противопоставяне, защото хората имат нужда от работеща държава, която гарантира справедливост, социална защита и спазването на правилата от всички.

"За 25 години в Бг израстна едно ново свободно поколение, което се превърна в истинско гражданско общество и категоричен коректив на политиката", посочи президентът.

"Народът ви постави сложна, но ясна задача - да потърсите общото между вас, като запазите различията си. От позицията, която ще заеме всяка политическа сила, зависи дали многообразието ще се превърне в богатство. Тесните партийни интереси трябва да отстъпят на националните интереси. Възможно е България да бъде управлявана от коалиции за много години напред и това не е непременно лошо", каза президентът.

Обществото има нужда от отговорни и компетентни хора в икономиката и политиката, да гледаме напред, а не назад, призова Плевнелиев. "България е страна член на ЕС и НАТО не защото едно правителство и един парламент са решили така преди години, а защото ценностите на българския народ са европейски и с действията си ние трябва да отстояваме демократичния и европейски път на страната", каза държавният глава и цитира думите на Апостола на свободата за чиста и свята република.

"Нестабилността днес е най-голямата заплаха за България. Важно е да създадем стабилност. Съвкупността от много и различни кризи, вътрешни и външни, водят до криза", повтори Росен Плевнелиев.

Той приветства новия подход, който политическите сили демонстрираха преди конструирането на Народното събрание. Според него диалогичността работи за доверие и постигане на по-високо ниво на стабилност. "Надявам се той да не бъде загърбен след сформирането на правителството, а да се превърне в подход за решаване на национално отговорни политики и да върне доверието на българите към институциите и политиката. Доверието е ключово за излизането от кризата и решаването на проблемите", подчерта президентът и уточни, че има предвид общественото доверие, но и доверие на инвеститорите и между политическите субекти.

Очаквайте подробности!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай