Пренасочваме търговските представители от ЕС към Китай

Пада качеството на услугите в туризма, липсват квалифицирани кадри, алармира Стойнев

Пренасочваме търговските представители от ЕС към Китай | StandartNews.com

София. "Част от българските търговските представители в държави от Европейския съюз ще бъдат пренасочени към държави в Близкия Изток, Китай, бивши съветски републики", каза министърът на икономиката и енергетиката, който бе изслушан в Комисията по икономическа политика и туризъм към Народното събрание.

Какво прави правителството за икономизиране на външната политика на България попита депутатът от Коалиция за България Румен Гечев Стойнев. Той му зададе и друг въпрос- какво ще направи държавата, за да подкрепи българския износ.
„България има 52 търговски представители в 39 страни. Търговските представители трябва да са насочени към държави с висок икономически растеж - това са държавите в Азия, в Близкия Изток и бившите съветски републики. Смятам да се пренасочат част от търговските представители в ЕС към държави като Китай, Ирак. Близо със 600% се е увеличил търговския обмен с Ирак. Създаде се специален отдел за координация на политиките между МВнР и МИЕ". Така отговори министърът и уточни, че страната ни има двама търговски представители в Китай. „Това е недостатъчно и тази година ще има трети представител", добави Стойнев.

„Колкото е по-малка една държава, толкова по-нужно е правителството да подкрепя бизнеса за излизане на външните пазари. Вътрешното потребление не е достатъчно. В програмата на правителството е заложена специална точка за икономизиране на външната политика. На среща с българските посланици в чужбина обясних, че трябва да координирани действия от страна на търговските представители и българските посланици, за да може всяка българска фирма да усеща подкрепата на българските дипломатически служби", продължи министърът.

„България има проблем с количеството на произведените стоки, което важи за Китай и Русия", каза Стойнев и обясни, че трябва да се модернизира технологичното производство, за да отговаря на исканията за количество.

Комисията за защита на потребителите (КЗП) трябва да засили своите функции, така че гражданите да усещат подкрепа. Това каза Стойнев в отговор на въпрос на депутата от ДПС Йордан Цонев. „В около 11 области смятаме, че има картелни споразумения. Какви мерки ще предложите тази есен?", попита Цонев.

„КЗП кандидатства по три програма за подобряване на административния капацитет и за намиране на ефективни инструменти за разрешаване на спорове. КЗП трябва да засили своите функции, така че гражданите да усещат подкрепа", добави Стойнев.

„Мнозинството в парламента ще подготви пакет от мерки, който ще предвижда много сериозна атака срещу монополите и картелните споразумения, в това число договорите, които се предлагат на потребителите, предвиждане на санкции. Ще подготвим защита срещу неправомерно приложени такси", каза Йордан Цонев.

12.5% от БВП се генерира от туризма, който е ключов сектор за развитието на икономиката на страната, каза още министърът. И уточни, че последният летен туристически сезон е добър и има ръст. Той обаче алармира, че пада качеството на услугите. Така Стойнев отговори на въпроса на депутата от ГЕРБ Димитър Бойчев, който попита каква ще е политиката на правителството ни за привличане по-платежоспособни туристи.

„Една от основните причини да не идват по-платежоспособни туристи е, че през годините нямахме конкретна политика какъв туризъм ще развиваме. В момента нямаме и инфраструктура. Една от основните причини за липса на платежоспособни руски туристи например е, че тук те заболяват често. Причината е в липсата на пречиствателни станции. Необходими са финансови средства, за да подобрим инфраструктурата по Черноморието", каза още министърът.

„Голф-туризмът се развива изключително добре, но за съжаление имаме проблем с чартърните полети. Например на летище Варна таксите са изключително високи в сравнение с таксите на летищата в Пловдив и Бургас", добави Стойнев.

От изслушването на министъра стана ясно, че за зимния туризъм ще трябва да положим повече усилия. „Възбуди се общественото мнение за строеж на втори лифт на Банско. Във Франция има над 4300 лифта, в Италия са около 2700 лифта. Ако искаме да изграждаме туризъм, който да привлича платежоспособни туристи, трябва да изградим съответната инфраструктура", категоричен бе Стойнев.

Липсата на кадри в родните курорти е друг проблем на туризма у нас, подчерта икономическият министър. „Предстои да се подпише договор с Швейцария в сферата на туризма, за да може още от професионалните училища да има практика на кадрите за туризма", обясни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай