Премиерът: Изход от кризата към октомври догодина

Това ще стане ако се ваксинират 70-80% от населението в Евросъюза

Премиерът: Изход от кризата към октомври догодина | StandartNews.com

Приказка за отваряне на Европа до края на март 2021 г. няма. Очакват се трета вълна на коронавируса и много тежки рестрикции. Коледа и Нова година трябва да бъдат в най-тесен семеен кръг, така е във всички европейски държави. Това заяви премиерът Бойко Борисов след края на последното за годината заседание на Европейския съвет в Брюксел.

Бих искал да съм по-голям оптимист, но от това, което чувам от колегите, прогнозите са, че излизането от кризата може да се очаква август-октомври догодина, ако се постигне 70 на сто ваксиниране на населението на ЕС, добави той.

Премиерът съобщи, че ЕС дава още три месеца преди взимането на нови решения, свързани с поведението на Турция в Източното Средиземноморие. Като член на ЕС ние подкрепяме нашите приятели от Гърция и Кипър. Настояваме да се намерят дипломатически решения с Анкара по този проблем, който е бизнес проблем - добив и печалби от газ, добави той.

Борисов посочи, че Турция изцяло изпълнява споразумението си с ЕС за мигрантите. По неговите думи нарушаването на договорите и провокативното движение на военни и други плавателни съдове не е от полза.

Премиерът отбеляза, че ЕС предвижда помощ за държави като България в постигането на повишените цели за опазване на околната среда в следващите години. Той посочи, че освен нашата страна, Унгария, Чехия, Полша и страни от Западните Балкани също използват изгарянето на въглища за добиване на енергия.

Има време плавно, бързо, с много разум и оценяване на нашите енергийни възможности, заедно с ЕК, да действаме, заяви премиерът. Той добави, че за газа се е приело да бъде горивото на прехода. В много държави атомните централи са тема табу, но Франция като нас желае да продължи това производство, защото е изцяло без вредни емисии, посочи министър-председателят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай