Премиерът: Политиците да не прехвърлят отговорността

Марин Райков защити правителството си от нападките на някои формации, които не са доволни от резултатите на вота

Премиерът: Политиците да не прехвърлят отговорността | StandartNews.com

София. "Изборният ден премина и приключи успешно и спокойно, що се касае до създадената от мен организация", отчете днес служебният министър-председател Марин Райков на брифинг в Министерски съвет. По думите му това се е случило въпреки негативната предизборна кампания и нападките срещу служебното правителство. 

"Изказаните хипотези за апокалиптични сценарии имаха за цел да демотивират хората да гласуват. Това не се случи. 50% от избирателите не се поддадоха.", каза премиерът. 

Райков призова политическите сили, които не са доволни от резултатите от проведените на 12 май избори да не прехвърлят отговорността за тях на служеното правителство. Той призова партиите да не горят мостовете помежду си, защото те дължат на избирателите формиране на работещо и стабилно правителство. 

"В новия парламент няма морално девствени политически сили. И четирите партии вече са били в Народното събрание. Затова препоръчвам смирение и отговорност пред страданията на българския народ, който има големи очаквания към политическите сили. 

По повод критиките от политическите партии, че служебният кабинет е допуснал проблеми с отпечатването на протоколите от изборите Марин Райков обясни, че посочените примери за липса на тонер в редица изборни секции не отговарят на истината и е имало проблеми само в 2% от секционните комисии. 

По повод намерените 350 000 бюлетини в печатницата Мултипринт в Костинброд той заяви, че очаква със затаен дъх прокуратурата да установи какви точно са били тези бюлетини и какво са правили там на склад. 

Райков припомни още, че неговото правителство е поело страната в тежък момент.  "Ние успокоихме социалната атмосфера. Ние раздадохме предвиденото увеличение на пенсиите, ние раздадохме допълнителни помощи на най-уязвимите слоеве на обществото, ние запазихме фискалната дисциплина, ние обещахме и осветлихме близо 200 договора в енергетиката и започнахме анализ на проблемите в системата", каза още Марин Райков.

"Призовавам политическите сили, които не са доволни от резултатите на партиите си, да не прехвърлят отговорността за своето представяне на служебното правителство", категоричен беше още министър-председателят.

Райков припомни, че още от първия ден на своя мандат, нито той, нито някой от неговия екип са правили нападки към политически лица.

"Не е имало манипулация от правителството, или от който и да е представител на изпълнителната власт", каза Райков.

На брифинга присъстват министрите Екатерина Захариева, Петя Първанова, Деяна Костадинова и Илияна Цанова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай