Премиерът: Олигарси подстрекават протестите

Премиерът: Олигарси подстрекават протестите | StandartNews.com

Събрахме 2,5 милиарда лева от контрабанда, свиване на корупцията и олигархията, много от тези хора от олигархията вършеха контрабанда на горива, алкохол, цигари , меса и други. Считам, че ако има подстрекатели на протестите, то това са точно те. Това заяви премиерът Бойко Борисов в интервю за ПИК. Публикуваме го без редакция:

- Г-н Борисов, приехте ли извиненията на коалиционните ви партньори Радан Кънев и Петър Москов за острия им език в предизборната кампания?

- Не става въпрос за извинения, а за отговорност пред държавата! Ние сме големи хора, всеки има своите емоции, но отговорността пред държавата е по-голяма и затова темата на разговора беше как да продължим стабилно напред, а не да се връщаме една седмица назад. Надявам се в бъдещата ни работа за дреболии да не се създава такъв голям проблем.
Разбира се, въпреки уважението ми, си прибрах бутилката, която загуби от мен на бас Москов, който заложи на "Арсенал" срещу  "Байерн" (Мюнхен).

- Какъв е вашият прочит на изборите?

- Крайният резултат от изборите показва, че двете формации ГЕРБ и РБ се представиха добре. Поздрави за резултатите трябва да получат и още две партии, които взимат места в общинските съвети, дори и да нямат кметове. В това отношение и БСП заслужава поздравление, защото в много градове се бориха много мъжки и резултатите им се решиха с много малко гласове. Същото важи и за ДПС и АБВ.

- Да, но в същото време лидерът на ДПС Лютви Местан заяви на извънредна пресконференция, че Реформаторският блок хиперболизира резултатите си и напомни думите на Цветан Цветанов, че техният резултат е не слаб, а много слаб. Вашият коментар?

- По отделно партиите в Реформаторския блок имаха желание да си припишат повече от собствения им успех. Но е факт, че Реформаторският блок като цяло се представи добре в няколко областни града. Кюстендил е пример как биха могли с един добър кмет партиите да работят добре и да го подкрепят в истинския смисъл на едни избори. И на срещата с Радан Кънев и Москов казах, че има мразлична от тяхната позиция към Движението за права и свободи.

- Каква е позицията ви към ДПС?

- Стратегически, аз считам, че българските мюсюлмани, каквито и в ГЕРБ за радост има твърде много, имат своето място в политиката и не трябва това да бъде радикализирано. И с резултатите от изборите те го доказаха. Не мога да не благодаря и за подкрепата, която в смесените региони техните симпатизанти са дали на ГЕРБ. Такава подкрепа са дали и симпатизантите на Реформаторския блок. Те бяха извадили добри кандидатури в Шумен, Разград и Търговище. Тези кандидати са получили своята подкрепа. Не ми е приятен езикът на омразата и използването на епитети, които впоследствие не се забравят лесно и водят до дългосрочна вражда.

Считам, че след тези резултати можем заедно в парламента да се обединяваме около важни решения, каквито са чакащи в момента законопроекти, касаещи съдебната реформа, здравеопазването, образованието и сигурността.

- Достатъчно стабилна ли е коалицията на ГЕРБ с Реформаторския блок?

- Мисля че с представянето си ГЕРБ, РБ, АБВ и донякъде и Патриотичния фронт, въпреки че те бяха разделени на някои места на ВМРО и НФСБ, показва, че към момента формулата е добра.
Ако за важни политики в страната могат да се привличат БСП и ДПС, аз ще съм много щастлив.
Ще направя и един анонс - би било мъдро, когато дойде време да се решава за Сдружението на общините, да бъде подкрепена нова кандидатура за председател на някой от кметовете на БСП или ДПС, за да има действително една спокойна и работна атмосфера, в която всички да са представени.
По тази тема съм разговарял с Михаил Миков и се надявам, че ако излъчат добри, спечелили народното доверие кметове от тяхна страна, да покажем една толерантност.

- Каква развръзка очаквате с полицейските протести?

- Във вчерашния ден това, което направихме като разбиране и компромиси към тях, мисля, че беше максималното в знак на уважение на техния труд.
Но това, което ме притеснява истински, виждайки част от хората, които протестират, е страхът на хората от това какви хора ни охраняват. Това е нещото, което ме притеснява.
На практика трябва да е ясно, че нито заплатите им се намаляват, нито привилегиите, а просто ги привеждаме в следващите години, защото това, което сме заварили не могат да понесат финансовите и пенсионните ни системи. Бюджетните дефиците налагат да се правят съкращения и да се оптимизират разходите.
Освен това несправянето с кражбите, с битовата престъпност, ако щете и с техните преки задължения, означава, че там трябва да се направи реформа и качеството на работата да бъде такова, каквото хората очакват.

- Смятате ли, че Румяна Бъчварова, която е социолог по образование, се справя с такова тежко и отговорно министерство?

- Румяна Бъчварова има пълната ми и категорична подкрепа, защото тя е разумна и балансирана жена. В същото време години наред политическото ръководство се бъркаше в работата на професионалното ръководство на МВР.
В случая професионалното ръководство има свободата да провежда операции и действия такива, каквито счита за правилни.
Всякакви сценарии за смяната на Бъчварова са криви сметки.
Каква е нейната вина в случая? Предложенията за свиване на разходите са на финансовия министър, а аз съм ги одобрил. На базата на 180 млн. лева, които дадохме тази година за МВР, аз мисля, че трябваше това да бъде оценено от полицаите.
Паралелно с това ние трябваше да затваряме дупка в бюджета от 3.5-4 млрд. лева. Ние свалихме дефицита от 3.8 мррд. лева на 2 млрд. лева, сиреч тези милиарди, за чието събиране са помогнали и МВР, НАП и митниците, отидоха в черната дупка, създадена от правителството на Орешарски.
Надявам се колегите да го разберат. А за това, че притесняватхората със задръстванията, които предизвикват, ще си понесат заслуженото.

- Как ще отговорите на твърденията им, че те не са потърсени за диалог?

- Никой не им е отказал диалог нито за момент, за да се държат част от тях като хулигани. Вчера гледах клипове във фейсбук и социалните мрежи, в които част от тях не се различават от феновете на футболните агитки. Неслучайно и журналисти и граждани се възмутиха на поведението им.

- Смятате ли, че с нещата, които се случиха в дните около и на изборите - сриването на сайтовете на ЦИК, МВР и парламента, атентатът срещу Алексей Петров и полицейските протести, не са провокация към правителството?

- В момента трябва да се има предвид, че събрахме 2.5 млрд. лева от контрабандата, свиването на корупцията и олигархията. Много от тези хора от олигархията и тези, които вършеха контрабанда в сферата на петрола, горивата, алкохола, цигарите, месата, шоколадовите изделия, считам, че ако има подстрекатели, то това са точно те.
Има стабилност и твърда решимост на държавата и прокуратурата да работят за събиране на парите от сивия сектор в бюджета. Така успяхме да дадем в тази година на криза 100 млн. лева повече за пенсионерите, а сега дадохме още 100 млн. лева за пенсионерите - по 50 млн. лева повече за Коледа и Великден, 20 млн. лева повече за учителите, 45 млн. лева повече за съдебната система, 54 млн. лева повече за отбраната и армията и 180 млн. лева повече за МВР и службите за сигурност.
От какво са недоволни полицаите - че няма да почиват по 30-40 дена? Ще почиват по 20 дена, за другото време взимат пари за извънреден труд.

- Кое ви подтикна да кажете, че за вас не е важно на всяка цена да сте премиер преди заседанието на Министерския съвет в сряда?

- Казах това, защото не мога да си представя, че на хората не им харесва това, което правим на магистралите "Струма", "Хемус" и "Марица". Просто предупредих, че стабилността не е само моя задача, а на всички.
Направиха преди това експеримент "Орешарски" и видяха докъде я докараха.

- Остава по-малко от година до президентските избори. Радан Кънев анонсира, че има вероятност да се кандидатира за държавен глава. Ще излезе ли ГЕРБ със собствен кандидат за "Дондуков" 2?

- Няма да ви отговоря на този въпрос сега. До президентските избори има много време - цяла година. Когато минат, 6 месеца ще видим.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай