Четвъртък,

Прекратяват договора за строеж на жп линия

От: Администратор -
Прекратяват договора за строеж на жп линия
A
A
A

С 4 месеца закъсня модернизацията на участъка Пазарджик - Стамболийски

Възможно е прекратяване на договора с изпълнителя на договора за рехабилитация на жп отсечката Пазарджик - Стамболийски. Това заяви служебният министър на транспорта Николина Ангелкова при инспекция на обекта. До 10 дни фирмата трябва да представи ревизирана работна програма за строителството на обекта и да докаже, че има ресурс да приключи работата в срок, категорична бе министър Ангелкова. Участъкът Пазарджик - Стамболийски е Позиция 2 от проекта за модернизация на жп линията Септември - Пловдив и изпълнението по него досега е едва 6.2%, а натрупаното закъснение вече е 4 месеца. С тези темпове не виждам как ще бъде спазен срокът за завършване - май 2015 г., коментира Ангелкова. Стойността на договора с изпълнителя ДЗЗД "Ай Джи Ей-ЖП Инфраструктура" за изграждане на обекта е за малко над 54 млн. лв. без ДДС.

Министър Ангелкова инспектира и строителството на новия жп мост край прелез Ковачево, част от Позиция 1 от жп отсечката Септември - Пазарджик. Изпълнителят по договора - консорциумът "Свителски-РВП Кьоне", е постигнал близо 20% изпълнение на обекта на стойност над 62 млн. лв. без ДДС.
Искам да видя мобилизация и в началото на септември ще организирам среща, за да видя какъв напредък сте постигнали, заяви министър Ангелкова пред изпълнителите. Тя провери и строителството на жп отсечката Стамболийски - Пловдив, както и 9-те километра нов железен път между гарите Стамболийски и Тодор Каблешков. Напредъкът по трасето, постигнато от изпълнителя "Порр Бау ГмбХ", е 27.1%, а стойността на договора е малко над 56 млн. лв. без ДДС.

Работата по проекта за модернизация на жп линия Септември - Пловдив трябва да приключи до края на 2015 г., когато изтича и крайният срок за усвояване на средства по ОП "Транспорт", обясни Ангелкова. Това превръща обекта в рисков, поради което инспекцията бе първа за министър Ангелкова.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички