Пращат синдици на закъсали кметове

Пращат синдици на закъсали кметове | StandartNews.com

Моделът за бюджет на София ще е пример за другите

Синдици с пакет от мерки за финансово оздравяване може да влизат във фалирали общини. Това стана ясно след подписването на меморандум за сътрудничество от финансовия министър Владислав Горанов и столичния кмет Йорданка Фандъкова. За да искат пари от държавата, закъсалите кметства трябва да се ангажират с оздравителен план, предложен от правителството. "Подготвяме концепция за изменение в законодателството, с която общини в затруднено финансово положение да приемат мерки за оздравяване в комуникация и под въздействие на централното правителство", заяви финансовият министър Владислав Горанов. Той подчерта, че много пъти му се е налагало в различни позиции да спасява местни управи с дългове колкото едногодишния им бюджет.

"Инструментариумът тепърва ще бъде представен", допълни Горанов. Той подчерта, че не е редно правителството да плаща сметките на разточителни и лошо управлявани общини с данъците на всички българи. "Свободата на местното самоуправление трябва да се балансира със стабилността на местните финанси по силата на закон", категоричен е финансовият министър.
С меморандума за сътрудничество ведомството на Горанов ще окаже експертна помощ за съставянето на програмен бюджет на София. "Целта ни е да стъпим на експертна основа и да приложим модерни системи за бюджета на общината, защото е важно не само колко са средствата, но и как се управляват" заяви Фандъкова. Според Горанов пък, моделът на София може да се приложи във всички общини, които пожелаят подкрепата на финансовото министерство. Ще се работи и в посока на повече електронни услуги за плащане на гражданите.

Сопот готви блокада на пътя за София

За втори път в рамките на месец жителите на Сопот са готови да блокират подбалканския път София - Бургас. Причината е запорирани сметки и имущество на общината заради забавено плащане към изпълнителя на местната пречиствателна станция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай