Кирил и Асен отказаха на ГЕРБ, но си оставиха вратичка (ОБНОВЕНА)

Промяната даде специален брифинг

Кирил и Асен отказаха на ГЕРБ, но си оставиха вратичка (ОБНОВЕНА) | StandartNews.com

Очаквано, Продължаваме промяната отказва на ГЕРБ за коалиция за кабинет. Това бе съобщено от ПП на специален брифинг. "Ние ще бъдем конструктивна опозиция - няма да пречим на партията, събрала най-много гласове, да сформира кабинет, но отказваме да управляваме съвместно с тях", заяви Асен Василев.

ВИЖ ОЩЕ: Борисов отговори бащински на Кирил и Асен. Но ги предупреди

Няма да отидем на разговори с ГЕРБ, уточни Василев. Надяваме се ГЕРБ като национално отговорна партия да успее да състави кабинет, ние ще разговаряме с всички парламентарно представени политически сили.

Ако се стигне до мандат на друга партия - вторият мандат отива при ПП, ще решим какво да правим, каза още бившият финансов министър.

На въпрос какъв ще е изходът за България предвид тежката зима, Василев отговори: Миналата година също ни чакаше тежка зима заради ковид, ние проведохме преговори и съставихме правителство с партии, които от години не бяха си говорили. Силно се надяваме опитна партия като ГЕРБ също да се справят.

На въпрос дали има натиск от американското посолство и други организации да се състави правителство, Кирил Петков отговори - не. 

"Основният урок, който сме си взели, е, че ако искаме да гледаме гражданите в очите, трябва да продължим да изпълняваме обещанията си. Успяхме да покажем, че управление без ГЕРБ е възможно и добро за страната. Не успяхме да убедим българските граждани достатъчно, за да съберем повече гласове", каза още Василев. 

"Благодарим на над половин милион българи, които разбраха, че ПП е инструментът, с който можем да променим България. Пътят може да е дълъг, но ще стигнем до края", каза Кирил Петков. 

Ако в парламента се стигне до гласуване на правителство на ГЕРБ - ще се разцепи ли Промяната? Не, ние имаме обща кауза, категоричен бе Петков. Според него евроатлантическото правителство трябва да е без корупция. 

Голямата разлика между ПП и ИТН е, че ИТН влязоха в управлението, за да свалят ГЕРБ, а след това свалиха собственото си правителство, каза Кирил Петков.

Лидерски дебат с Бойко Борисов ще направим, ако Борисов изрази желание, обясни Асен Василев. Няма проблем ГЕРБ да си направи коалиция с ДПС и "Възраждане", общо имат 130 депутати, каза Василев. 

На въпрос защо предпочитат правителство на ГЕРБ, а не предсрочни избори, Василев отговори, че това е предпочел българският народ. Той припомни, че миналият път ПП са имали 67 депутати, колкото сега имат ГЕРБ и са успели да съставят правителство.

Като втора политическа сила ние ще си носим отговорността, уточни Петков.

ПП няма да посочи председател на НС, а заместник-председател. 

Ще сформират ли обща парламентарна група с ДБ, за да получат първия мандат?

Не е редно да се заменя вотът на избирателите. Ние поемаме нашата отговорност на втора политическа сила, обясни Кирил Петков. 

Предсрочни избори не са добър вариант нито за българския народ, нито за партиите. 

Петков представи 9 приоритета на партията, за които тя ще работи. ПП ще настоява тези политики да залегнат в предложението на служебния кабинет за бюджет. Ако не са внесени, ще ги внесат.

"Отивайки до над 900 населени места за българските избиратели е най-важно как ще минат тази зима. Това са политиките, по които ние ще бъдем конструктивна опозиция", каза  Кирил Петков и изброи политиките: 

- Закон за антикорупционна комисия с разследващи функции, 

- Въвеждане на механизмъм за развследване на гланивя прокурор от български съдия, 

- Увеличаване на минималната работна заплата до 50% от средната работна заплата от 1 януари, това означава увеличение до 860 лева, 

- Увеличаване на пенсиите с 20%, за да изпреварят инфлацията,

- -Нова дефиниция за енергийна бедност и две тарифи за ток, вода, газ и парно на база консумация, 

- Вдигане на данъчния кредит за младите семейства с деца с 50%, 

- Таван за цената на тока за бг бизнеса от 250 лева на мегават час,

- Таван за цената на газа от 300 лева на мегаватчас, независим от пазара,

- Продължаване на програмата за следучилищни занятия за спорт и изкуства,

- Продължаване политиката на запазване на учителите да бъде 125% от средната работна заплата,

- Гарантиране за минимална работна заплата за сестри и лекари от 1540 и 2000 съответно,

- Запазване на данъчната политика. Няма да се увеличават никакви данъчни ставки, 

- Ограничаване на бюджетния дефицит до 3% с максимално прозрачно изразходване на публичните средства,

- Подкрепа на България за влизане в еврозоната и Шенген, 

- Допълнително увеличение на прага за регистрация по ДДС до 160 000 лева

- Приемането на 22 закона, нужни за Плана за възстановяване и устойчивост. 

По всички тези политики ние ще бъдем конструктивна опозиция. Ясно ще бдим по тяхното изпълнение, готови сме да работим всички политически сили в парламента и парламентарните комисии, категоричен бе Петков. 

Василев каза, че в бюджета има достатъчно средства да се изпълнят всички мерки и бюджетът да остане на 3% дефицит. Става въпрос за около 3 млрд. лева, уточни бившият финансов министър.

Неслучайно първата инициатива е антикорупционна. Изчисленията ни са направени на базата на прозрачност и антикорупционен орган, който да работи за това, посочи Кирил Петков. 

На въпрос участвал ли е Иво Прокопиев в предишното правителство и участва ли и сега, Кирил Петков отговори, че това са политически опорки и отговорът е не. 

Лидерите на ПП коментираха и идеята за закупуване на нови изтребители.

"Нито един лев на бг данъкоплатец не трябва да бъде даден за нови изтребители преди да са дошли първите. Когато дойдат, тогава ще плащаме за следващите", каза Асен Василев. 

"Не бихме подкрепили служебното правителство да остане редовно, защото има доста министри, които трябва да отговарят на въпроси", каза Асен Василев. 

Кои са министрите в служебния кабинет, чието поведение ПП считат за странно?

"Министърът на енергетиката като начало", отговори Асен Василев. 

Ще подкрепим военна помощ за Украйна, категоричен е Кирил Петков.

Той обясни и защо е напуснал бившият министър на транспорта Николай Събев. Той ще продължи да работи за каузите на партиите, уточни бившият премиер.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай