Попова категорична: ГЕРБ трябва да се върнат в парламента

"Дондуков" 2 не може да казва, кога трябва да има избори, коментира вицепрезидентът

Попова категорична: ГЕРБ трябва да се върнат в парламента | StandartNews.com

София. ГЕРБ да се върнат незабавно в парламента, призова вицепрезидентът Маргарита Попова. "Най-малко от всичко имаме нужда от разединение сега. Имаме нужда от отговорности на властите, от парламента в цялост и работа за благото на държавата, а не да прикриваме пошли властови модели", каза Попова и уточни, че не намеква за връщането на ГЕРБ, а го казва категорично.

Вицепрезидентът категорично се разграничи от изказването на държавния глава Росен Плевнелиев, че са необходими предсрочни парламентарни избори. "Президентството не е институцията, която решава кога и как да се случват избори, кой и кога да подава оставка", отсече Попова. Тя напомни, че въпросът за смяна на управлението чрез предсрочен вот може да решава само Министерският съвет и Народното събрание. Попова се върна и към темата за задачите на "Дондуков" 2, наричайки ги координиращи и обединяващи. "Задачата ни е да обясним на хората какво имаме по конституция, какво следва при промяна, какви плюсове и какви минуси можем да очакваме при една или друга ситуация", напомни вицепрезидентът и отново призова ГЕРБ да се върнат в парламента.

Попова коментира и че протестите не бива да плашат управляващите, защото представляват народен контрол, който винаги съпровожда властта. "Можещите са честните, умните - не глупавите, смелите - не малодушните и хората, които имат винаги гражданска позиция", каза тя и допълни: "Хората, които като мен, никога не са били обвързани с някакви тайни на властта, групи и групировки", убедена е Маргарита Попова. Тя коментира още, че диалогът може да се възстанови с общо желание на всички. "На мен много ми се иска да видя в малко по-засилена роля министър-председателя", каза вицепрезидентът, като допълни, че си позволява да го коментира, защото го е споделила лично с Пламен Орешарски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай