По-нисък данък за едноличните търговци

По-нисък данък за едноличните търговци | StandartNews.com

Хасан Адемов, ДПС

1. От 2000 г. до сега в различните фондове на допълнителното пенсионно осигуряване са акумулирани близо 6 млрд. лева. Вторият стълб не може да замести солидарния модел, той само го допълва. Управлението на парите на осигурените трябва да е с максимална сигурност на инвестициите при минимален риск. Подходящ подход в условия на криза е връщане на предложения първоначален модел, приет с консенсус и впоследствие отхвърлен от Симеон Дянков.

2. Колективното трудово договаряне задължително трябва да бъде подкрепено като един от решаващите фактори за увеличение на доходите. По-активна роля на социалния министър за разпростиране на КТД по браншове само може да бъде от полза. Подкрепа за законодателни промени в Кодекса на труда.

3. Увеличаването на заетостта е цел ╒ 1 предвид ниските нива сега и ангажимента в Националната програма за развитие към 2020 г. нивата на заетост да са 76%.
Подходът минава през инвестиции - вътрешни, в това число и бюджетни, и външни. Облекчаването на административния натиск; възможно най-бързо въвеждане на Електронно правителство; отменяне на ненужни лицензионни режими; облекчаване на процедурите по регистрация на фирми; разделяне завинаги с "данък политическа лоялност"; прозрачни обществени поръчки - това са част от възможните решения за облекчаване на бизнеса.

4. Реформата в образованието - особено в сектора професионално образование, както и в средното и висше образование за постигане на по-голяма адекватност между изискванията на бизнеса и пазара на труда, от една страна, и това, което предлага образователната система, от друга.

5. Кризисната ситуация изисква засилване на солидарността между високо и нискодоходните групи. Според нас запазването на досегашния модел на облагане трудно може да бъде променен без възможно и адекватно компенсиране на евентуални дефицити. Разбира се, оставаме открити за нова дискусия по отношение въвеждане на необлагаем минимум при плоския данък. Крайно време е да се намали данъкът на едноличните търговци на 10%. Незабавно отменяне на данъка върху лихви от депозити.

6. Финансовите проблеми на социалноосигурителните системи могат да бъдат решени с активна инвестиционна политика, стимули за факторите на растежа, по-високи нива на заетост; политика по доходите, доближаваща постепенно средноевропейските нива, и като следствие по-високи постъпления във фондовете на общественото осигуряване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай