Половин заплата отгоре за работещи майки на бебета (ОБЗОР)

Половин заплата отгоре за работещи майки на бебета (ОБЗОР) | StandartNews.com

Отварят ясли и детски кътове в публичните сгради на министерства и общини

Бонуси за работещи майки и безработни, които започват работа в други градове, са най-новите стимули, които предлага социалното министерство. Те ще са факт от началото на 2017 г.

Половин заплата отгоре ще получават майки, които се върнат на работа, преди бебето да е навършило годинка. Това предвижда промяна в Кодекса за социално осигуряване, която до седмица министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова ще представи за одобрение пред правителството.

"В момента законово не е добре уредена възможността работещите майки да се върнат по-бързо на работа", аргументира се Русинова. Според КСО размерът на обезщетението за гледане на дете до навършване на първата му година е 90% от осигурителния доход на майката, преди да роди. Ако в този период обаче тя прекъсне майчинството си и се върне на работа, не получава поощрение, така както законът предвижда за периода от първата до втората година на детето. За да поправят този пропуск, от социалното министерство предлагат за майките, които се върнат на работа след изтичане на отпуска за бременност и раждане (след 135-тия ден от раждането), да се плаща половината от обезщетението до навършване на първата година на детето. На практика така майката ще получава почти половин заплата над това, което й дава работодателят. С тази сума тя може да наеме детегледач, посочиха от социалното министерство.

"Ако една майка се върне на работа, когато бебето й стане на 7 месеца, и е със заплата от 800 лв., то до навършване на първата година на бебето, тя ще получава още 400 лв. от НОИ", обясниха от социалното министерство. Ако майката е на минимална работна заплата, то при по-ранното завръщане й на работа тя ще получава 165 лв. отгоре. През втория период на майчинството, който е от първата до втората годинка на детето, жените, които се връщат на работа, ще продължат да получават 170 лв. месечно - половината от обезщетението за гледане на дете от 340 лв.

От социалното министерство не посочват разчети колко майки ще се възползват от новата мярка. Тя обаче няма да изисква допълнителни средства, напротив, ще спести на НОИ разходи, защото няма да се изплащат на 100% обезщетения, а само наполовина. Статистиката показва, че за първото тримесечие на тази година средното обезщетение за бременност и раждане в страната е 483 лв., като най-високо то е за София - 651 лв.

В подкрепа на работещите майки е и друга мярка, която предприема министърът на труда. "При анализ на изпълнението на Националния план за действия по заетостта имахме възможност да преразпределим средства в размер на 2 млн. лв. към проекта "Красива България". Спестените средства идват от мерки, които не са били интересни за работодатели", обясни министър Русинова. С парите ще бъде финансирано обособяването на почасови занимални и целодневни детски градини към институции като общини, министерства, агенции и областни управи. До един месец от днес се очакват проектите им като минималната сума е 20 000 лв., а максималната - 70 000 лв. С тези средства може да се направи ремонт на помещение в сграда, която е собственост на съответната публична институция, както и да се оборудва с необходимите мебели и съоръжения. Отделно бюрата по труда по места ще съдействат за наемане на персоналът, който ще се грижи за хлапетата. "Това ще бъде квалифициран персонал, в бюрата по труда има регистрирани безработни учители", увери Русинова.

Заплатите и осигуровките на учителите ще бъде субсидирана от държавата в продължение на 12 месеца. В занималните ще се приемат деца на служителите на публичните институции на възраст до 11 години или 4-ти клас. Те са много полезни през летните месеци, когато децата са във ваканция и родителите се чудят как да осигурят кой да ги гледа, обясни социалният министър. По тази мярка се очаква да бъдат финансирани от 30 до 70 проекта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай