Политолог: БСП може да се наложи за обща лява номинация

Политолог: БСП може да се наложи за обща лява номинация | StandartNews.com

"Ако се стигне до обща лява номинация, тя ще бъде наложена от БСП на партньорите. Другите леви партии нямат алтернатива сами да издигнат своя кандидатура". Това заяви политологът Димитър Ганев в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR, където коментира резултатите от референдума в БСП.

Партията има сериозен тласък след смяната на Михаил Миков с новия лидер Корнелия Нинова, на базата на който социалистите не могат да приемат президентска кандидатура от АБВ, обясни той.

"Основната цел на Георги Първанов и Ивайло Калфин в едно такова обединение е да имат някакъв тип лидерска позиция. Има натрупано напрежение. Първанов и Калфин са възприемани като предатели. Изключвам подкрепа за двамата, както и за Татяна Дончева. БСП ще търси кандидат от своите редици", продължи политологът.

Иво Инджов от Института за модерна политика очаква разминаване. И уточни, че АБВ натиска и за центристки сили, които да влязат в евентуална коалиция.

"Невинаги обединението носи добър резултат. Важното е, че в лявото липсва гражданска и политическа енергия за промяна. Важно е дали ще успеят да мобилизират избирателите си. Левицата вече много изостава с времето, тепърва трябва да прави обединение, да се прави стратегия и кампания", коментира той.

Преговорите в лявото пространство няма да свършат до 31 юли, а ГЕРБ опитва да скъси кампанията, обясни Ганев.

"ГЕРБ разполага с най-силната структура и обществена подкрепа два пъти по-силна от тази на БСП. В рамките на месец и половина ще мобилизират структурите да работят на пълни обороти. Съкращаването на кампанията е в полза на големите партии", добави той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай