Подземието подменило демокрацията

Подземието подменило демокрацията | StandartNews.com

Плевен. "От разгласения разговор между бившия премиер Бойко Борисов, прокурор Николай Кокинов и бившия замеделски министър Мирослав Найденов става ясно, че при това управление ВСС и други органи са били параван или инструмент, с който само формално са реализирани решения, вземани на тъмно". Това заяви в Плевен лидерът на ДПС Лютви Местан. Според него от Еврокомисията са били болезнено прави, когато в последния доклад за България изразиха съмнения за разделението на властите и че Темида е достатъчно независима.

"Най-големият проблем на българската държава е, че демократичната система в последните години е била подменена с отношения, характерни за подземието", каза Местан. Затова задача на задачите на бъдещото управление било възстановяване на дискредитираното усещане за държавност.

"Това означава укрепване на институциите, за да не може отделни персони, подслушвайки политици, бизнесмени или журналисти, да ги държат в подчинение", каза Местан. Необходимо било управление, при което няма да е възможно премиерът да привиква в дома си представители на уж независимата съдебна власт и да решават кадровите въпроси на съдебната система. "Аз ще се съглася, че не следва да е възможно някой да бъде записван по този начин", сподели Местан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай