Подписахме с Малайзия за правно сътрудничество

Подписахме с Малайзия за правно сътрудничество | StandartNews.com

Министър Даниел Митов подписа от името на Република България Меморандум за разбирателство и сътрудничество по правни въпроси между правителствата на страната ни и Република Малайзия. Външният ни министър бе упълномощен да подпише и допълнителното споразумение по чл. 2, ал. 2 от Меморандума. Подписването се състоя в рамките на посещението на българския първи дипломат в Малайзия за периода 28-31 март 2016 г. Това е първата визита на български външен министър в историята на двустранните отношения.

Целта на подписания Меморандум е да насърчи и развие взаимно полезни дейности в областта на правното сътрудничество между двете държави. Основни сфери на сътрудничеството според документа ще са: обмяна на законодателна информация; обмен на законодателство по въпроси от общ интерес; взаимни посещения на професионалисти в правната област, с цел споделяне на опит и добри практики, а също и за участие в общи програми за обучение; насърчаване и развитие на професионални контакти между правните служители; както и други дейности от общ интерес, договорени между страните.

Сътрудничеството е съобразено със защитата правата на интелектуалната собственост и поверителността на информацията и включва провеждането на консултации между двете страни.

Допълнителното споразумение по чл. 2, ал. 2 от своя страна определя участниците – от българска страна това ще са служители от специализираната администрация на Министерство на правосъдието, както и прокурорите от структурите на прокуратурата. От страна на Малайзия участие ще вземат служителите в Службата на Главния прокурор на Малайзия.

За Малайзия това е вторият по рода си Меморандум от подобен тип, който страната сключва с друга държава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай