Плевнелиев: Служебният кабинет беше скромен, но трудолюбив

Плевнелиев: Служебният кабинет беше скромен, но трудолюбив | StandartNews.com

София. „Служебното правителство остави една малко по-различна култура, приемственост и и начин на общуване. С малко пари постигна много, беше скромно но трудолюбиво". Такава оценка постави президентът Росен Плевнелиев на назначения от него времемен кабинет, чийто мандат продължи два месеца. По думите му правителството не е допуснало сериозни грешки и си тръгва с гордо вдигната глава.

Плевнелиев отчете успехи във всички сфери, като най-много наблегна на постигнатото в енергетиката. По думите му в тази сфера е постигната голяма прозрачност. Той припомни, че кабинетът на Марин Райков публикува в интернет над 200 договора на дружества с държавно участие в енергетиката. „Когато има скрити клаузи, засекретени договори, се получава хаос. За първи път в енергетиката всички по веригата бяха осветени какво работят, а не само удобните", каза президентът.

По думите му сериозен напредък е постигнат и при създаването на електронното правителство, променен е тонът на общуване със съдебната система, която кабинетът не се е опитвал да командва и е работил добре с бизнеса. „Едно от най-смелите решения беше за правилата за държавните пари, за да се постигне повече прозрачност и диверсификация. Разчитам на успешно въвеждане на тези правила и приемственост", каза още Плевнелиев.

Спо думите му служебното правителство се справи с двете най-важни задачи – да успокои ситуацията в страната и да организира провеждането на изборите. „Организацията на изборите беше на ниво, такава е и оценката на международните наблюдатели", каза Плевнелиев.

„За пореден път се доказа, че служебните министри са тези, които са успокоявали нацията и ситуацията в страната", допълни президентът по повод протестите през февруари, които според него са били „невиждани от 15 години".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай