Плевнелиев: Ще работя за това 2015-а да бъде година на реформи

Плевнелиев: Ще работя за това 2015-а да бъде година на реформи | StandartNews.com

София. Президентът Росен Плевнелиев заяви, че "ще работя за това 2015 година да бъде година на реформи." Държавният глава говори по време на специална пресконференция по повод три години от встъпването си в длъжност.

"3 години от мандата преминаха през най-тежка икономическа криза, в ЕС от неговото създаване досега, бяха поставени под въпрос основни ценности на съюза. България преминава през политическа, демографска, икономическа и социална криза. 2014 година беше година на политическа нестабилност, банков фалит, спрени еврофондове, година тежки аварии, катастрофи. Глобалните и регионални заплахи са факт. Поколението ни се сблъска със сериозни предизвикателства относно бежански вълни, кризи", продължи Плевнелиев, цитиран от Фокус. 

"В последните два месеца на 2014 видяхме нов подход от страна на политическите сили - подход на диалог. След извънредните парламентарни избори бяха демонстрирани смирен тон, коалиционни отношения. Да се надяваме, че кризата на тежко политическо противопоставяне в последните 2 години е зад нас. Имаме шанса да придвижим важни за обществото реформи - в здравеопазването, образованието, сигурността", добави държавният глава.

"Ще работя за това 2015 година да бъде година на реформи. Зададохме смислени приоритети в енергетиката, модерна инфраструктура, дългосрочно планиране в страната. Зададохме посоката за продължаване на реформите в енергетиката, сигурността и др.", каза още Росен Плевнелиев.

"Интересувам се не от спечелени битки, а от свършена работа. Работя като президент на гражданите. Застанах зад обществото. То зададе въпроса "кой". Държавният глава е обединител, но това не означава да стои настрани от проблемите. Действам без емоции прагматично. Интересувам се не от спечелени битки, а от свършената работа. Държа да бъда полезен на обществото президент. Искам гласът на народа да бъде чут, а не купен. Ще продължа и ще доведа до край инициативата си за национален референдум", продължи президентът.

Какво каза вицепрезиднтът Маргарита Попова - ТУК! 

"Българинът е милосърден и съпричастен. 2014 постави рекорд по природни бедствия, но и по дарителство. Трябва да се обединим около истината за комунизма. Стартирах идеята за музей на българския 20-ти век. Необходим е решителен отпор на демократичния свят. Историята на Европа може да се раздели на преди и след Крим", каза той.

"България може и е длъжна да добави стойност към ЕС, а не да седи безмълвно в ъгъла. Искам България да не е пасивен, а активен член на НАТО. Най-голямата опасност пред въоръжените сили е системното недофинансиране. Избирането на Кристалина Георгиева е безспорен успех", посочи още държавният глава.

Всеки, който си прави отсега сметките за президентските избори, ще сбърка, изтъкна Плевнелиев. "Трябва да изчакаме местните избори, те ще ни дадат поглед напред. Българският народ ще накаже всеки, който през 2015 година се прави сметките, а не работи по национални проблеми. Абсолютно убеден съм, че политиците трябва да се фокусират върху това, което трябва да се върши. Рано е, нека 2015 година е годината на действието, а не на сметките", добави той. 

"Темата за досиетата на КТБ ще бъде една от големите. 1996 12 банки фалираха, всички бяха свързани или собственост на агенти на Държавна сигурност. Ако това пак се случи, ще покажем, че не се учим от грешките си. Това е трагично и покана за бедност", продължи Плевнелиев. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай