Плевнелиев потвърди назначаването на Райков

Плевнелиев потвърди назначаването на Райков | StandartNews.com

София. Президентът Росен Плевнелиев ще подпише указ за назначаването на Марин Райков на посланически пост.

Междувременно, служебният премиер и външен министър Марин Райков разкритикува изпратеното от БСП съобщение до медиите, в което се твърди, че се е самоназначил. "Впечатлява сръчността, с която назначеният от Росен Плевнелиев външен министър Марин Райков иска и получава одобрение от премиера Марин Райков, посланикът в Париж Марин Райков да бъде назначен от Росен Плевнелиев за посланик в друга европейска столица", коментираха от БСП.

"Когато приех управлението на страната, в момента, когато на улицата протестираха 150 хиляди души, никога не съм заявявал, че ще напусна професионалното си поприще", каза Райков, който замрази временно мандата си във Франция, за да стане служебен премиер. "Мое законно право е да се върна към професията си", каза премиерът и подчерта, че и в момента е валиден издаденият президентски указ за назначението му за посланик в Париж.

Райков не посочи за коя държава е предложен, но потвърди, че няма да се върне в Париж. Според него постът във френската столица трябва да се заеме от по-млад човек, след като самият той е изкарал два мандата там. "Бил съм два пъти посланик във Франция, прецених, че не е проява на добър вкус - да отивам за трети път", добави служебният премиер.

Причината да не споменават имена и къде са предложени за посланици е, че при отказ да бъде издаден агреман от приемащата страна може да се стигне до влошаване на отношенията й с България.

"Бил съм заместник-министър при различни правителства и посланик при трето. Аз не съм бил партиен премиер, а служебен премиер, който е назначен от държавния глава, който също е непартиен", защити себе си Райков. Според него няма как да се е самоназначил, защото става само и единствено с указ на държавния глава. Тезата, че съм назначил себе си за посланик, е най-малкото неуместна, добави той.

Припомни, че от 1987 г. е дипломат, а от 1999 г. - посланик. "Бил съм заместник-министър при две правителства, а при трето - посланик", добави той. Според него обаче отговаря на законовите изисквания на партийна безпристрастност.

По думите му, ако някой журналист беше на негово място, никой не би го питал дали ще се върне след края на управлението на служебния кабинет към старата си работа.

Президентът Росен Плевнелиев ще подпише указ за назначаването на Марин Райков на посланически пост. „Да, аз ще подпиша такъв указ", заяви президентът Росен Плевнелиев.

"Аз бях честен към всички, като посочих, че избирам за министър-председател на служебното правителство дипломат и то не какъв да е дипломат, а дипломат от кариерата трето поколение. Получих сериозни поздравления от европейски лидери за моя избор на Марин Райков за министър-председател на служебното правителство.

"Посочих още в деня на назначаването защо назначавам дипломат за министър-председател", добави държавният глава.

"Вярвам, че е коректно, когато един компетентен и отговорен дипломат от най-висшето ниво в кариерата поеме тежкия кръст в труден момент за държавата, понесе отговорността на министър-председател на служебното правителство, неговият мандат беше прекъснат и то в началото на мандата му, съвсем нормално е той да се върне обратно към своите ангажименти. България има нужда от своите качествени дипломати. Би следвало, когато те поемат сериозни отговорности, държавата също така да понесе своята отговорност, а не да го хвърлим на кучетата, след като три месеца е работил, прекъснал е мандата си и е поел една сериозна и тежка задача за родината си", заяви президентът Плевнелиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай