Плевнелиев: Политиците да не се страхуват от протестите

Плевнелиев: Политиците да не се страхуват от протестите | StandartNews.com

Благоевград. "Политиците на бива да се страхуват от протестиращи хора, особено от младите. Те трябва да се притесняват, ако младите хора са по кръчмите и си говорят за лошите политици. Радвам се, че младите има какво да кажат. Чувам всички гласове на протестите от февруари насам. Призовавам и другите да ги чуят. Политическите лидери биха били щастливци, ако младото поколение има мнение, за което се бори. Не обръщайте гръб на проблемите". Този призив отправи президентът Росен Плевнелиев към студентите от Американския университет в България, където изнесе лекция на тема: "По-доброто бъдеще. Кой трябва да поеме инициативата?".

Той сподели, че тази година сме свидетели на безпрецедентни протести и че вярата в институциите е на много ниско ниво. След това изброи проблемите у нас - криза на институциите, зависимости от олигархически структури, влияние върху медиите, които са зависими и не казват истината, съдебната система не е ефективна.

Според него обаче нещата могат да се подредят, ако се обединим като гражданско общество. Плевнелиев подчерта, че има опасност да бъдем изправени пред исторически срам, ако политиците оставят тази енергия на младите протестиращи да изтече в канала и ги накара да напуснат страната.

След лекцията студентите му връчиха подписка, с която подкрепят окупацията на Софийски университет в София и искането за оставка на правителството. Плевнелиев разговаря и със студентското правителство, но категорично отказа да отговаря на журналистически въпроси и да коментира актуални теми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай