Плевнелиев покани папа Франциск у нас

Плевнелиев покани папа Франциск у нас | StandartNews.com

Президентът Росен Плевнелиев се срещна с папа Франциск и го покани да посети страната ни. Главата на римокатолическата църква прие поканата и увери, че това ще се случи през следващите години при неговите визити в региона. Той оцени високо ролята и историческата мисия на България в създаването и разпространението на славянската писменост и култура, а като особен знак на уважение към делото на Кирил и Методий разговорът продължи по-дълго от предвиденото.

"Работете за това обикновеният човек да види държавата на своя страна и да почувства нейния успех и прогрес", такова послание отправи папа Франциск към държавния ни глава.

Двамата обсъдиха тежката хуманитарна ситуация и големите бежански потоци към Европа. Папа Франциск посочи, че трябва да се търси решение, което обединява интересите на всички общности, като се отчита, че "най-свещената грижа е именно за обикновения човек, който заслужава да види, че неговото достойнство се зачита".

Росен Плевнелиев подари на папа Франциск реплика на икона на св. Климент Охридски, която се пази в Роженския манастир, и откъс от житието му. Светият отец пък връчи на президента реплика на скулптура на маслинено дърво със здрави корени, но с разделена на две корона - символ на съвременните проблеми на човечеството и на опасността от разединение.

След срещата Плевнелиев подчерта, че папа Франциск е подчертал ролята на България като отговорен фактор на Балканите и като държава, която днес дава положителен пример на света в регион, заобиколен от множество кризи. "Негово светейшество благодари на българския народ за опазването на християнските ценности, за отношенията на толерантност и разбирателство между различните религии, както и за уважението към православните и католическите храмове, синагогите и джамиите в страната", посочи държавният глава пред журналисти след края на аудиенцията.

По традиция президентът води българска делегация във Ватикана по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай