Плевнелиев: ЕС е единствената рецепта за мир

Плевнелиев: ЕС е единствената рецепта за мир | StandartNews.com

Убеден съм, че референдумът в Обединеното кралство ще бъде с позитивен резултат. Това каза президентът Росен Плевнелиев след срещата си с държавния глава на Федерална република Германия Йоахим Гаук. „Не можем да си представим Европейския съюз без Обединеното кралство. Те са символ на една либерална демокрация и една отворена държава. Заедно с тях ние постигнахме много и аз съм сигурен, че в този решителен момент всеки ще си даде сметка, че се взема историческо решение и това решение носи своите последствия", изтъкна държавният глава, цитиран от Фокус.

 „Сигурен съм, че всички в Обединеното кралство ще си дадат и дано си дават сметка какво е Европейският съюз. Това е единствената рецепта за мир на Европа, проект преди всичко на мира и след това на икономическото сътрудничество", допълни той. „Без него как и по какъв начин ще установим мир в Европа? Не намирам друго решение, за това толкова дълбоко съм посветен на този проект и съм сигурен, че в момента, в който е необходимо, ние всички ще вземе правилното решение, а то е да подкрепим ЕС", каза още Плевнелиев. И допълни: „Сигурен съм, че референдумът утре ще бъде успешен и доведе до нова доза доверие в ЕС, за да продължим заедно напред".

Германия е най-важният търговски партньор и стратегически инвеститор за България. Това заяви още президентът Плевнелиев след срещата си с държавния глава на Федерална република Германия Йоахим Гаук. „Германия е наш стратегически партньор, а приятелските връзки на двете страни са с много дълбоки исторически корени. Това посещение бележи нов етап в двустранните отношения. Заедно като партньори в ЕС и НАТО посрещаме предизвикателствата, обединяваме се от целта за една мирна и просперираща Европа", допълни българският държавен глава.

„Германия е най-важен търговски партньор и стратегически инвеститор в България. Над 5000 са активните немски фирми у нас, а 1200 имат представителство тук. Търговският обмен между двете страни достига до 6,3 милиарда евро, а 2,6 милиарда евро са немските инвестиции в нашата страна", отбеляза той. Плевнелиев изтъкна също, че над 7000 са българските студенти в Германия, а 200 000 българи са избрали Германия за свой дом. „Те създават културен мост между двете страни. Нашето сътрудничеството е специално, всеобхватно и всестранно", заяви още държавният глава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай