Плевнелиев: Радев не спазва Конституцията

Според него при избора на председател е било демонстрирано огромно анти-ГЕРБ мнозинство

Плевнелиев: Радев не спазва Конституцията | StandartNews.com

"Беше редно Бойко Борисов да подаде лично оставката на правителството пред парламента". Това мнение изрази в интервю пред БНР президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев.

Бившият държавен глава изрази мнение, че лидерът на ГЕРБ не е отишъл лично в Народното събрание, защото е знаел, че конфронтацията ще бъде от самото начало в дневния ред на този парламент.

"А и пред сградата на НС имаше изкуствено спретнат протест. Затова може би не е отишъл, за да не разпали допълнително страстите", предположи Плевнелиев.

Според него при избора на председател на 45-ото Народно събрание е било демонстрирано огромно анти-ГЕРБ мнозинство.

По думите на президента Плевнелиев голямата разлика между всички хора в обществото е кои са демократи и кои - популисти:

"Аз бих посочил Бойко Борисов в групата на демократите, а Слави Трифонов и президента Румен Радев в групата на популистите. Популистите говорят за върховенството на закона, но не го спазват. Доказателството е, че Слави Трифонов стартира противоконституционен референдум. доказателството е, че президентът Радев не спазва Конституцията и Закона за КСНС. Не може да бъдете полудемократ. Не съм видял Борисов да нарушава който и да е закон", отсече Плевнелиев.

Бившият държавен глава коментира и номинирания от ГЕРБ за бъдещ премиер Даниел Митов, като го определи като свое откритие, назначавайки го за служебен министър в кабинета на Георги Близнашки:

"Той има една много ясна ценностна система. Много страстен защитник е на членството на България в ЕС и НАТО. Не бива да се смята, че който работи с Бойко Борисов, става негов васал", подчерта Росен Плевнелиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай