Сряда,

Спешен план за Covid-19 разглеждат при президента

От: Мартина Суботинова -
Спешен план за Covid-19 разглеждат при президента
A
A
A

План за справяне с коронавируса и неговото развитие ще се разискват, утре при президента. Това стана ясно в отговор на служебния премиер Стефан Янев на въпроси на народния представител от ДПС, Джейхан Ибрямов.

Народния представител Ибрямов отправи актуални въпроси към министър-председателя, по време на блиц-контрола в парламента за: ниския процент на ваксинацията в цялата страна, особено в Търговище, мерките на правителството за справяне с кризата, която настъпва, защо България не участва в конкурса за новото лекарство срещу коронавируса, готовността за старта на учебната година.

Кризата и разпространението на вируса наистина имат основание да ни притесняват, съгласи се премиерът Янев с народния предсатвител от ДПС Джейхан Ибрямов. Той подчерта, че предвид увеличаващия се брой на заразени от делта варианта, че наистина се върви към поредна вълна на вируса. „Министерство на здравеопазването изготви подробен план, който включва всички аспекти на проява на подобна криза – подготовка за нарастване на готовността на болниците да открият допълнителни легла, да се засилят мерките и други“, каза още той. Янев обясни, че утре ръководството на здравното министерство и вицепремиерите ще се съберат при президента Румен Радев, за да се разискват Планът за справяне с коронавируса и неговото развитие.

Разбирам, че има план, но за нас е важно да намерим мотивационна кампания, която да накара българите да се ваксинират, защото за нас е важно здравето на нацията. Предстои началото на учебната година. Редица изследвания показват, че дистанционното обучение не се отразява добре на психиката на децата, а и в усвояването на знанията. Бих Ви дал съвет – разбира се, че ако едно правителство прилага всички възможности за здравето на нацията, използвайте и експертния потенциал на депутатите от различните парламентарни групи, отвърна му Ибрямов.

Съгласен съм, че кампанията трябва да е съвместна и повсеместна. Наистина здравето на нацията е в основата на всички видове успехи и неуспехи, които ще имаме наред. Съгласен съм и с бележката Ви по отношение на образованието. Но до момента това, което е направено като информационна кампания, явно е дало резултатите, каквито са в момента. Мислихме и по така наречените стимули, които се дават в другите държави, отговори Янев. Широко известно е какво прави правителството в момента. Ваксини има за всички, но т. нар. мотивационни кампании не дават необходимите резултати. Между 12-20 хил. се ваксинират на ден. Служебният премиер, допълни и, че в момента не разполага с необходимата информация за Търговище. А според данните България е на последно място в ЕС по ваксинация. Трябва да се отчита и реалния процент на преболедувалите хора, за които в момента МЗ актуализира данните, които не са мотивирани да се ваксинират. Обмисляхме вариант за ваучери за тези, които се ваксинарат да бъдат използвани в туристическия бранш. Предвид факта, че служебното правителство малко трудно борави с бюджета, можем да го оставим като предложение на парламента и при преглед на държавния бюджет да се обмисли, каза още Янев.

Ибрямов попита Янев и защо България не се е включила в Европейскатса процедура за закупуване на лекарства срещу коронавируса. По отношение на лекарството, което цитирате има доста лекарства, които са на изпитателен план и се предлагат на ниво ЕК, за да влязат в полза на лекарите за лекуване. Не знам за кое лекарство говорите, не мисля, че то е било обект на обсъждане в рамките на служебното правителство, отговори премиерът.

Кризата и разпространението на вируса наистина имат основание да ни притесняват, съгласи се с Ибрямов, премиерът Янев. Той подчерта, че предвид увеличаващия се брой на заразени от делта варианта, че наистина се върви към поредна вълна на вируса.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички