Пламен Киров: Указът за Кирил Петков нарушава Конституцията

Петков не иска съдът да чуе мнението му, а да държи реч в открито заседание

Пламен Киров: Указът за Кирил Петков нарушава Конституцията | StandartNews.com

"Никой не пречи на Кирил Петков да си изпрати писмено своето мнение до съда. Само че, забележете, той не иска съдът да чуе неговото мнение. Той иска това да стане в открито заседание и той да държи реч, която да бие рекорда на Фидел Кастро повече от 4 часа - това би ли било елемент от предизборна кампания?" Въпросът зададе тази сутрин пред БНР бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров (на снимката).

Днес Конституционният съд (КС) ще обяви дали противоречи на Конституцията указът на президента Румен Радев, с който Кирил Петков беше назначен за икономически министър в първото служебно правителство на Стефан Янев. Съдът беше сезиран от депутати от ГЕРБ в 46-о Народно събрание и трябваше да установи имал ли е Петков към 10 май 2021 г. двойно гражданство. Според подписана от него декларация, към тази дата той е имал само българско гражданство.

"Самият Кирил Петков не участва в някакъв правен спор. Той е представил онези документи, с които разполага, макар и в "12 без пет" пред КС. Те са безспорни. От тези документи могат да бъдат извлечени съответните правни изводи. Тук не се поставя Кирил Петков под някакви удари на някакво обвинение за укоримо поведение, тук се преценява дали един указ на президента е противоконституционен. А прокуратурата е сезирана и действа заради това, защото смята, че са декларирани неверни факти и обстоятелства във въпросната декларация, която е подадена от Кирил Петков", поясни още Пламен Киров.

"Според мен от представените документи по казуса досега, КС трябва да излезе със становище, че указът на президента е противоконституционен. Оттук-насетне за Петков не следва нищо. Следва това, че след като е бил назначен в нарушение на Конституцията, той никога не е бил министър. От тук следват много неща - всички негови актове биха били нищожни, ако някой поиска тази нищожност да бъде прогласена, от което ще следва, че те не пораждат никакви прави последици. Това е процедура вече пред ВАС", заяви проф. Киров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай