Петков: Борисов е като мушама

Петков: Борисов е като мушама | StandartNews.com

Хасково. „Пуснаха Емчо и Иванчо да се замерят, а нашият човек е целият в бяло, като мушама е - по него каквото и да падне, се стича.", с това образно сравнение бившият вътрешен министър Румен Петков описа поведението на Бойко Борисов относно скандалите с подслушванията.

Министърът на вътрешните работи от кабинета „Станишев" пристигна в Хасково за среща на бизнеса с водача на листата на „Коалиция за България" Хасково Драгомир Стойнев, и коментира и слабостите в системата за използването на СРС-та.

Според Румен Петков незаслужено се неглижират отговорите на няколко въпроса относно СРС-тата. Един от най-големите проблеми е контролът върху използваните разузнавателни средства. „Парламентарната комисия за контрол върху ползване на СРС-та е един „осакатен инструмент", който съществува, но няма ресурса дълбочинно да борави с тази материя.", подчерта Петков. Друг от проблемите е огромния брой ползвани разузнавателни средства, които през последните 3 години били около 120 000. „Това означава, че някой в МВР е намерил аргументи да убеди съда, че 120 000 български граждани са потенциални престъпници. Това е параноя, стремеж за контрол и за добиване на информация, която се ползва за всичко друго, не и като съдебно веществено доказателство". Думите си Петков подкрепи и със статистика, според която от всички около 1500 годишно ползвани специални средства, не повече от 3% са внесени в съда като веществено доказателствено средство. От тях само около 1% са послужили, според съда, за доказателство. Това означава, че целият този информационен масив отговаря на всички други цели, но не и за борба с престъпността."

На въпрос кой според него е записал разговора между Найденов, Борисов и Кокинов, Петков отговори лаконично: "Прави впечатление, че във всички тези флашки гласът на Цветанов го няма никъде." Въпреки намека, Петков изрично подчерта, че не твърди, че точно Цветанов е организирал подслушванията. „Остават обаче две неща в съзнанието: Че премиерът е с прекалено занимателен за един министър-председател език, но нищо повече от неангажирано участващ в разговора.", каза Петков.

За слуховете, че БСП е замесена в подслушванията, като е наемала техника за тяхното осъществяване, Румен Петков видимо раздразнен отсече: "Абсурд! Това е все някой да каже, че Марин Райков, който е национален предател и мишок по душа, е готов да защитава националните интереси!"

От своя страна пък водачът на червената листа за Хасково Драгомир Стойнев призова втория от кандидат-депутатския списък на ГЕРБ Красимир Стефанов да напусне битката за парламента. Според Стойнев място в политическата листа вероятно е била цената, която е платена на шефа на НАП за „съдействието му при проверките върху доходите и имотите на Цветан Цветанов да минат по начин, който да удовлетвори тогавашните управляващи."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай